Nieuws/Financieel
1302398
Financieel

Beurs klaar voor renteverhoging in VS

Fed-voorzitter Janet Yellen

Fed-voorzitter Janet Yellen

Na een positieve beursweek met een jaarrecord voor de AEX-index richten beleggers volgende week hun blik op Fed-voorzitter Janet Yellen.

Fed-voorzitter Janet Yellen

Fed-voorzitter Janet Yellen

De centrale bankier gaat de rente in de Verenigde Staten woensdagavond vrijwel zeker verhogen met 0,25 procentpunt. Vooral haar toelichting op het rentebesluit kan de beurskoersen in beweging brengen.

Renteverhogingen in 2017

„Veel beleggers zullen tussen de regels door proberen op te vangen welk rentepad Yellen in 2017 gaat volgen. Ik ga ervan uit dat er twee renteverhogingen in de pijplijn zitten voor volgend jaar”, zegt marktanalist Ron van der Does (IG Markets).

Volgens de beursman is ook belangrijk om te horen hoe Yellen het risico op oververhitting ziet voor de Amerikaanse economie. „Die signalen zijn er, want de arbeidsmarkt en -productiviteit zitten er geweldig in de lift. Dat zal zich dus op enig moment gaan vertalen in hogere lonen.”

Naast het rentebesluit krijgen beleggers woensdag eveneens Amerikaanse detailhandelscijfers voorgeschoteld. Ook nieuws over het vertrouwen van beleggers in de Duitse economie (dinsdag) en het rentebesluit van de Bank of England (donderdag) kunnen de gemoederen op de financiële markten gaan bezighouden.

Jaarrecord

De verlenging van het massaal opkopen van obligaties door de ECB en een nuchtere reactie van beleggers op het vertrek van de Italiaanse premier Renzi hebben de Amsterdamse beursgraadmeter AEX deze week naar het hoogste punt van het jaar gestuwd. „De onderliggende trend is sterk. Ik zie dan ook geen reden om binnenkort een daling van de beurs te verwachten”, aldus marktanalist Van der Does. Hij houdt er wel rekening mee dat de beurs meer zijwaarts gaat bewegen na de koersstijgingen van de afgelopen weken.

Beleggers omarmden deze week de aandelen van onder meer ArcelorMittal, Altice, Aegon en Arcadis. PostNL werd echter gedumpt na het afwijzen van het finale overnamebod van het Belgische Bpost.