Financieel/Geld
1302480978
Geld

Goede maand helpt pensioenfondsen niet uit zorgen

Amsterdam - De gemiddelde dekkingsgraad van Nederlandse pensioenfondsen is vorige maand gestegen van 101% naar 102%. Een lichte rentestijging en meevallende aandelenrendementen pakten positief uit voor de financiële situatie van pensioenfondsen.

Dat meldt advies- en onderzoeksbureau Aon. Desondanks liet de gemiddelde beleidsdekkingsgraad, die gebaseerd is op de dekkingsgraden van de afgelopen twaalf maanden, een daling zien in november van 104% naar 103%. Deze dekkingsgraad ligt daarmee hoger dan het tijdelijke aangepaste wettelijk vereiste minimum van 90%.

Aon verwacht dat de beleidsdekkingsgraad van pensioenfondsen de komende maanden verder zakt, omdat de hogere dekkingsgraden uit de tweede helft van 2018 dan niet meer meetellen voor dit gemiddelde. Bij een dekkingsgraad van minder dan 100% heeft een pensioenfonds onvoldoende geld in kas om alle toekomstige uitkeringen te kunnen doen. Mogelijke pensioenkortingen aan het einde van 2020 zijn, ondanks de recente versoepeling van minister Koolmees (Sociale Zaken), volgens Aon dan ook nog niet van de baan.