Nieuws/Financieel
1303366
Financieel

'Reddingsplan Monte dei Paschi stokt'

Een reddingsplan van de Italiaanse bank Monte dei Paschi die Siena stuit op grenzen bij particuliere investeerders. 

Dat meldt de Financial Times maandagavond op basis van gesprekken met investeerders. Zonder private steun valt de oudste Italiaanse bank om.

De instelling heeft ruim €5 miljard aan steun nodig. Maar geldschieters stappen niet in.

Onzekerheden in de Italiaanse markten zijn groter geworden, met nog meer risicopremies, nadat premier Renzi is afgetreden.

Staatsredding

Bankiers houden nu rekening met een reddingsplan richting komend weekend, maar staatssteun is volgens Brussel uit den boze. Dat zou betekenen dat de bank sluit. Er zou voor €2 miljard aan spaargeld verdwijnen.

De overheid brengt volgens de FT dan een reddingsplan in werking voor in ieder geval garantie van het spaargeld tot €100.000.

Volgens bronnen tegenover de Britse zakenkrant zijn de geplande investering van €1 miljard uit Qatar in problemen gekomen.

Besmetting

De €1 miljard zou de basis zijn voor het verdere reddingsprogramma tot €5 miljard van de oudste instelling van het Italiaanse schiereiland.

Monte dei Paschi kwam van alle Italiaanse instellingen het slechtst uit de bankentest. De hele bankensector heeft voor €360 miljard aan zwakke leningen op de balans staan.

De banken zelf kennen bovendien nauwelijks winst en moeten tegen hoge rentes bijlenen om aan Europese normen voor kapitaalbuffers te voldoen.

Deadline

JPMorgan Chase en Mediobanca adviseren Monte dei Paschi en zijn in overleg met het Italiaanse kabinet. De hoop verdwijnt momenteel dat er voor het verstrijken van de deadline, dit weekend, een breed goedgekeurde oplossing komt, aldus de Financial Times.

Een uitweg zou een 'herkapitalisatie uit voorzorg' moeten worden. Daarin zou de staat een rol kunnen krijgen. Die optie zou nog wel de zegen van Brussel en toezichthouder de Europese Centrale Bank ontvange.

Voor de verzwakte Monte dei Paschi moet een oplossing komen, waarschuwen economen, anders worden andere Italiaanse banken besmet en dreigt een domino-effect. Dat zal vervolgens heel Europa kunnen raken.

Volg financieel nieuws live met deze nieuwe app van DFT