Nieuws/Financieel
1303377
Financieel

In welk Kamp zit u?

Naast het feit dat het Italiaanse referendum van afgelopen weekend een storm in een glas prosecco bleek, hebben we op het moment in Nederland de soap PostNL. We moeten er met zijn allen allemaal wat van vinden en ook de politiek heeft er elke dag iets over te melden. Nu heb ik begrepen dat aandeelhouders het over het algemeen voor het zeggen hebben bij een onderneming, hier gelden uiteraard een aantal andere regels.

Het leuke van het hele verhaal in mijn ogen is dat als je kijkt naar de raad van commissarissen deze bestaat uit een aantal oud “politieke rotten”. De vicevoorzitter is de heer Wallage, oud- PvdA zoals bij jullie wel bekend. Tevens is mevrouw Jongerius één van de bestuursleden, voorheen voorzitter van de FNV. Nu probeer ik mij zoveel mogelijk aan de politieke zijlijn te houden, een gezonde dosis “staatbemoeienis” lijkt hier echter duidelijk aanwezig. Als klap op de vuurpijl gooit Kamp wat extra olie op het vuur door een goede toekomst te zien voor een zelfstandig PostNL. Het is dus allemaal zeer ingewikkeld, toch heeft Bpost zijn voorstel reeds bij de AFM neergelegd wat erop wijst dat men uit lijkt te gaan van een positieve afloop.

De cijfers

De omzet van PostNL ligt bijna een miljard hoger dan die van Bpost. De winst op deze omzet is echter een stuk hoger bij haar Belgische concullega. Bij de Nederlandse pakketbezorger werken op het moment 47.000 mensen, bij Bpost zijn dit er “maar” 26.000.  De marktwaarde van Bpost is nagenoeg het dubbele, waardoor een overname en dus geen fusie uiteindelijk het meest logische lijkt.Op het eerste gezicht lijken er dus meer verschillen dan overeenkomsten. Het grootste en meest belangrijke verschil is echter de structuur van haar aandeelhouders. Bpost is voor 51 procent in handen van de staat, dit terwijl PostNL een aantal grootaandeelhouders heeft, zoals John de Mol. Nu gaat de heer de Mol zeker niet over één nacht ijs, toch zal ook hij op een gegeven moment willen cashen.

Hieronder wat aanvullende fundamentele cijfers:

Bpost

 

PostNL

 

Watchlist:

fti: 455eurusd: 1,0750wti: 51,40brent: 54,60goud: 1170zilver: 16,75CSI300: 3459VIX: 12Nieuwtjes:

ABN AMRO verkoopt activiteiten in Azië'ASR koopt voor 275 miljoen kantoren bij stations'Kiadis zet stap met medicijn'Duurzaamheid laat Nederlandse belegger koud''Ook Sanofi overweegt bod op Actelion'Ook Wall Street laat Italië links liggen'Groen licht voor belang Euronext in EuroCCP'Europese beurzen negeren Italië

Belangrijke cijfers op de agenda vandaag:

08:00 Duitsland - Industriële bestellingen - oktober

11:00 Europese Unie - BNP - Q3/2016

11:00 Europese Unie - Industriële importprijzen - oktober

14:30 Verenigde Staten - Handelsbalans - oktober

14:30 Verenigde Staten - Productiviteit en loonkosten - Q3/2016

16:00 Verenigde Staten - Industriële bestellingen - oktober