Nieuws/Financieel
1303386
Financieel

Rustige opening op Damrak in het verschiet

AMSTERDAM (AFN) - De AEX-index in Amsterdam zal de handelsdag dinsdag naar verwachting met een kleine plus aanvangen. Uit Duitsland kwamen veel beter dan verwachte cijfers naar buiten over de fabrieksorders, die de graadmeters een duwtje in de rug geven.

De fabrieksorders in Duitsland namen in oktober met 4,9 procent toe ten opzichte van de voorgaande maand. Dat was fors meer dan de 0,6 procent waar economen op rekenden. Op jaarbasis was sprake van een ordergroei met 6,3 procent. Hier werd in doorsnee een stijging met 1,6 procent voorspeld.

Qua bedrijven weet ABN AMRO de aandacht op zich gericht. De bank verkoopt zijn private banking-activiteiten in Azië en het Midden-Oosten en verwacht daarbij een aanzienlijke boekwinst te realiseren. ABN AMRO Private Banking beheert ongeveer 18,5 miljard euro aan vermogen van klanten in Singapore, Hongkong en Dubai.

ASR

Verzekeraar ASR heeft fors de portemonnee getrokken voor de aanschaf van kantoren rondom stations. ASR betaalt 275 miljoen euro voor de stationlocaties, waarmee het een van de grootste deals op de kantorenmarkt van dit jaar is. De portefeuille bevat vijftien gebouwen. Daarvan verkoopt ASR zes kantoren in kleinere steden op korte termijn weer door.

In Zwitserland staat Actelion in de schijnwerpers. Om het Zwitserse farmacieconcern ontstaat mogelijk een biedingsstrijd. Liet eerder het Amerikaanse Johnson & Johnson zijn oog op het concern vallen, de Franse farmaceut Sanofi overweegt ook om met een bod te komen op Actelion.

Het reddingsplan voor de noodlijdende Italiaanse bank Monte dei Paschi di Siena is door alle onrust rond het Italiaanse referendum ter discussie komen te staan. Investeerders zouden eerst even willen afwachten hoe de politieke situatie in Italië zich komende dagen ontwikkelt, alvorens mee te gaan in het plan dat het financiële concern 5 miljard euro aan nieuw kapitaal moet opleveren.

Europa

De Europese beurzen sloten maandag overwegend met stevige winsten, waarmee beleggers de politieke onrust in Italië en het vertrek van premier Matteo Renzi snel naast zich neerlegden. In Amsterdam sloot de AEX-index 1,1 procent hoger op 454,47 punten. De MidKap steeg 1,2 procent naar 650,38 punten. De graadmeters in Parijs en Frankfurt gingen 1 tot 1,6 procent omhoog. De FTSE in Londen noteerde een plus van 0,3 procent.

De euro werd voorbeurs verhandeld voor 1,0743 dollar, tegen 1,0723 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie stond 0,8 procent lager op 51,36 dollar. Brent werd 0,6 procent goedkoper bij 54,60 dollar per vat.