Nieuws/Financieel
1303608
Financieel

Verhogen eigen risico zorg loont

Amsterdam - Wie bij zijn basiszorgverzekering het verplichte eigen risico verhoogt met € 500, krijgt daar in 2017 meer premiekorting voor dan in 2016. Dat meldt financiële vergelijkingssite Geld.nl

“Voor de zorgverzekering van 2017 krijg je gemiddeld € 233 korting op de premie per jaar. In 2016 was dit nog € 213”, aldus Amanda Bulthuis van Geld.nl.

Deze stijging komt vooral door de verzekeringen die vallen onder maatschappij Achmea, zoals Avéro Achmea, Prolife en Zilveren Kruis Achmea, die de korting voor een maximaal eigen risico van € 885 hebben verhoogd.

Deze labels bieden bij dit eigen risico € 20 premiekorting per maand. De reden die Achmea hiervoor geeft, is dat zij de korting meer gelijk willen trekken met de rest van de markt.

Goedkoopst

Ondanks de verhoging van de korting, zijn de labels van Achmea niet het goedkoopst bij een maximaal eigen risico. De goedkoopste basisverzekering bij een maximaal eigen risico van € 885 is de Gewoon Zekur polis van Univé-label Zekur met € 77 per maand. Daarna volgt de Zelf Bewust Polis van De Friesland Zorgverzekeraar met € 77,95 per maand.

Het verhogen van je eigen risico is vooral interessant voor mensen die niet of nauwelijks zorgkosten maken.

Wel of niet doen?

Een grote meerderheid van de lezers van DFT Geld ziet het overigens niet zitten om het eigen risico van de zorgverzekering te verhogen.

Dit blijkt uit een poll waarop 6754 lezers hebben gestemd. Op de stelling 'Ik ga het eigen risico bij mijn zorgverzekering verhogen om de premie te drukken', zegt maar liefst 80% van de respondenten 'nee'. Meer dan de helft (54%) vindt het eigen risico al belachelijk hoog. Terwijl 26% vindt dat met een verhoging het risico op hoge zorgkosten te groot wordt.

Gok

Sommige lezers zien wel heil in het verhogen van het eigen risico. Zo denkt 10% daarmee goedkoper uit te zijn. Nog eens 10% wil de gok op eventueel voordeel met het verhogen van het eigen risico wel wagen.

Het eigen risico bedraagt in 2017 €385, net als dit jaar. Je kunt het met stappen van €100 verhogen tot €500. Zorgverzekeraars geven korting op de premie als het eigen risico wordt verhoogd.

Lees hier wat het eigen risico inhoudt en of het verhogen ervan handig is.