Nieuws/Financieel
1303609
Financieel

‘UniCredit verkoopt Pioneer aan Fransen’

MILAAN - Het lijkt UniCredit toch te lukken om de vermogensbeheertak Pioneer te slijten. De bank is in vergaande gesprekken met het Franse Amundi voor een overname.

UniCredit bevestigde maandagmorgen dat de onderhandelingen met Amundi over de koop in een 'exlusieve fase' zit. De Financial Times meldde zondag dat Amundi 'ruim €3 miljard' neerlegt voor Pioneer.

Analisten en beleggers worden volgende week op een capital markets day in Londen bijgepraat over de herkapitalisatieplannen van de Italiaanse bank.

Door de verkoop van Pioneer slaagt UniCredit er in de kapitaalbuffers verder te verhogen. De bank kampt, zoals veel Italiaanse banken, met een groot aantal slechte leningen op de balans. Een nee-uitslag van het Italiaanse referendum over een grondwetwijziging kan UniCredit een nieuw probleem opleveren. Italiaanse banken zijn de afgelopen weken al paria’s op de beurs.

Verkoopprijs

De verkoop van Pioneer leek twee weken geleden te zijn afgeketst. Aberdeen Asset Management, de meest waarschijnlijke koper, zette toen een punt achter de onderhandelingen. De vraagprijs van €3,5 miljard werd door de Britten te hoog bevonden.

Amundi lijkt dit bedrag wel neer te willen leggen, om een overname van concurrent Ameriprise te voorkomen. Ook het Italiaanse staatspostbedrijf Poste Italiane had samen met de bank Cassa Depositi e Prestiti en vermogensbeheerder Anima het oog laten vallen op Pioneer.

Monte dei Paschi

Monte dei Paschi di Siena (MPS), de andere grote probleembank uit Italië, werkt eveneens aan een reddingsplan. De oudste bank ter wereld wil €5 miljard aan nieuw kapitaal ophalen door obligaties om te ruilen voor aandelen én nieuw aandelen uit te geven.

Diverse Italiaanse media berichtten zaterdag dat de Italiaanse regering toch probeert bij de Europese Commissie geregeld te krijgen dat de MPS (deels) met belastinggeld geholpen mag worden. Staatssteun aan banken mag van nieuwe Europese regels alleen nog als het hele financiële stelsel in een land onderuit dreigt te gaan bij een faillissement van een systeembank.