Nieuws/Financieel
1303795
Financieel

Beleggen in eigen land vertrouwd

Met 1% als mager rendement dit jaar voor de AEX, lijkt beleggen over de grens logischer. Waarom bokken Nederlandse beleggers dan toch en blijven ze ondanks lage kosten en duizenden online bereikbare beursfondsen zo honkvast?

De beurswijsheid is dat een Nederlandse belegger altijd Damrak-aandelen heeft. Shell hoort in de portefeuille, ook als het fonds slecht rendeert.

,,Het is vertrouwd. Je kent KPN, je kent het bedrijf DSM”, verklaart de geroutineerde belegger Jan Leerdam (61) desgevraagd op de Beleggersfair, waar andere beleggers dit gretig toejuichen. ,,Je herkent het hoofdkantoor van Philips of Ahold, je koopt Albert Heijn-artikelen in de winkel. Dat gevoel heb ik niet bij een Chinees bedrijf.”

Stabiel klimaat

De Amsterdamse beurs, opgericht in 1606, wordt bovendien al jaren gewaardeerd vanwege het stabiele klimaat in Nederland, zegt een woordvoerster van Euronext. Liefst om-de-hoek-beleggen, de zogeheten home bias, bestaat al generaties, reageert Dirk Gerritsen, hoogleraar Beleggingsleer (Universiteit van Utrecht). ,,Een belangrijke reden is de onzekerheid over de kwaliteit van de accounting die door buitenlandse ondernemingen wordt verstrekt.”

Maar zodra genoteerde concerns hun cijfers vaker op dezelfde manier opstellen, en beleggers ze wereldwijd kunnen vergelijken, ,,zie je dat bedrijven een groter aandeel buitenlandse beleggers weten te trekken”.

Flink effect

Dat gaat even duren. Bij Prosper.com bijvoorbeeld, een Amerikaanse crowdfunder waar particulieren geld uitlenen aan anderen, is de omgeving belangrijk. Zodra iemand verhuist naar een andere Amerikaanse staat, neemt het aantal uitleners uit de oorspronkelijke staat af. Leners uit de nieuwe staat nemen juist toe.

Volgens Gerritsen het bewijs dat die eigen omgeving zelfs voor online vaardige beleggers sterk telt.

Maar dit effect slinkt, stelt directeur beleggingen Andrew Paisley van vermogensbeheerder Standard Life met historische gegevens van Britse klanten. Decennia kozen zij alleen Brits, de laatste jaren echter ook Europees. ,,Maar wereldwijd gaat ze nog een stap te ver.”

Volg beleggingsnieuws met deze nieuwe gratis app van DFT