Nieuws/Financieel

Bpost verhoogt bod op PostNL

Door Yteke de Jong en Edwin van der Schoot

ANP

Bpost heeft woensdagavond een finaal en ’op alle fronten verbeterd’ bod op PostNL gedaan, van €5,75 per aandeel.

ANP

Dat bevestigde het Belgische bedrijf na eerdere berichtgeving van onder meer DFT, vanavond met een persbericht.

Koortsachtig

De stap kwam na koortsachtig overleg in het Belgische kamp. In de vroege avond werd PostNL per brief geïnformeerd over het verbeterde bod. Dat is €5,75 per aandeel (€2,7 miljard in totaal).

Behalve het hogere bod, doet Bpost ook een viertal toezeggingen op governance gebied, die de angst voor Belgische overheersing moeten wegnemen, onder meer bij politiek Den Haag.

Ten eerste wil het een stichting toestaan die evenveel commissarissen danwel bestuurders mag leveren als de Belgische staat met zijn 40% aandeelhouderschap mag in het beoogde fusiebedrijf. Op die manier moeten de Nederlandse en Belgische belangen en culturen in balans blijven.

Ten tweede moeten belangrijke beslissingen in het 10-koppige bestuur (een one tier board) met 75% meerderheid worden genomen, wat de drie door PostNL voor te dragen commissarissen de mogelijkheid geeft om elk besluit te blokkeren.

Ten derde krijgt elke aandeelhouder vanaf ene bepaalde drempel - zeg 15% - het recht op één commissaris, om zodoende andermaal de invloed van de Belgische staat als aandeelhouder te berperken.

En tot slot krijgt PostNL - als werkmaatschappij en NV onder de holding van het fusiebedrijf - volgens het gemitigeerd structuurregime een eigen 8-koppige RvC met vier 'Nederlanders' erin.

November

In november bood Bpost nog €5,65 per aandeel PostNL, in totaal bijna €2,5 miljard. Dat bedrag zou voor 50% in aandelen Bpost worden betaald, en voor 50% in cash.

PostNL maakte echter dus vooral bezwaar bij enkele niet-financiele voorwaarden, zoals de aandeelhoudersstructuur en de samenstelling van de raden van commissarissen van zowel PostNL als de holding in het fusievoorstel.

In mei van dit jaar liepen besprekingen over een fusie stuk, nadat die waren uitgelekt. In november ging het andermaal mis toen een pr firma per abuis het Financieel Dagblad informeerde over een op handen zijnde tweede poging van Bpost. Ook die lekte daardoor weer voortijdig uit. Postnl stuurde de Belgen vervolgens andermaal 'wandelen'.

Politiek

In politiek Den Haag is zelfs de liberale VVD niet gecharmeerd van het idee dat PostNL wordt overgenomen door zijn Belgische evenknie, al heet het op papier een fusie van gelijken.

Minister Henk Kamp van Economische Zaken heeft weliswaar formeel niets in te brengen, maar uitte zich kritisch over de constructie dat de Belgische staat als aandeelhouder wel erg veel invloed zou hebben bij Bpost, en dus ook bij PostNL indien het tot een deal zou komen. Kamp noemde dat 'éen stap terug'. Premier Mark Rutte viel Kamp daarin bij.

Vraag is nu of het verbeterde bod de aandeelhouders van PostNL, het bestuur, maar ook politiek Den Haag wel kan bekoren.

Gerelateerde artikelen