Financieel/Geld

Geen stijging knipbeurten door btw-verlaging

Door Redactie DFT

123RF

Consumenten hoefden in 2000 minder te betalen voor een knipbeurt dankzij een btw-verlaging, maar hierdoor hebben zij niet vaker in de spiegel van de kapper gekeken.

123RF

Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Planbureau naar de btw-verlaging van 17,5% naar 6% bij kappersdiensten. In 1999 werd het binnen de Europese Unie mogelijk voor lidstaten om de btw op een aantal arbeidsintensieve diensten verlagen naar het lage tarief. Hiermee zou de werkgelegenheid worden bevorderd en mogelijk ook zwart werk worden verminderd.

Per 1 januari 2000 voerde Nederland het lage tarief in voor kappersdiensten, fietsreparaties, reparatie van schoenen, kledingherstel en schilder- en stukadoorswerk voor woningen ouder dan vijftien jaar.

De verwachting was dat de prijzen voor kappersdiensten met 8% zouden dalen. De omzet zou waarschijnlijk met 6% stijgen en de werkgelegenheid met 5%. Uit de analyse van het CPB blijkt dat kappers hun prijzen met ruim 6% lieten dalen, maar dit heeft geen effect gehad. Het aantal knipbeurten, de omzet en de werkgelegenheid bij kappers steeg niet.

Lees meer over