Nieuws/Financieel
1307120421
Financieel

Dow schiet door recordstand 34.000 punten op groei in VS

Beleggers verwerken veel retailcijfers en kwartaalresultaten van bijvoorbeeld banken deze week.

Beleggers verwerken veel retailcijfers en kwartaalresultaten van bijvoorbeeld banken deze week.

Amsterdam - De Dow Jones zette donderdagavond een vers record, ook de S&P 500 brak door zijn voorgaande hoogtepunt. Op de vleugels van fors hogere retailverkopen, afname van uitkeringsaanvragen en goede kwartaalresultaten stijgen beurzen gestaag door. Bank of America en BlackRock boden optimistische vooruitzichten in kwartaalcijfers.

Beleggers verwerken veel retailcijfers en kwartaalresultaten van bijvoorbeeld banken deze week.

Beleggers verwerken veel retailcijfers en kwartaalresultaten van bijvoorbeeld banken deze week.

De Dow Jones sloot boven 34.000 punten na een stijging met ruim 300 punten en 0,9% tot 34.036 punten.

De S&P500-index wint 1,1% bij 4170,42 punten en techaandelen scoren opnieuw beter met 1,3% winst in de Nasdaq tot 14.038,76 punten.

Er kwamen sterke indicaties van groei binnen. In maart blijken de Amerikaanse retailverkopen met 9,8% gestegen tegen een inschatting van analisten van 6,1% toename.

Afname WW-aanvragen

Het aantal aanvragen afgelopen week voor werkloosheid daalde in de Verenigde Staten met 193.000 tot 576.000, meldt het ministerie van Arbeid. Dat is het laagste niveau sinds de uitbraak van de coronapandemie. Het vierweeks gemiddelde vertoont een afname met 683.000.

En de industriële productie in de VS bleek in maart gestegen, na een daling een maand eerder, volgens cijfers van de Amerikaanse Federal Reserve.

De index voor productie van de maakindustrie, mijnbouw en nutsbedrijven steeg vorige maand met 1,4 procent, na een daling van 2,6 procent in februari. Voor die maand werd aanvankelijk nog een daling van 2,2 procent gemeld.

Sancties tegen Rusland

Het Witte Huis kondigde sancties aan tegen Rusland vanwege onder meer cyberaanvallen van Moskou en zijn veiligheidsdiensten die de Verenigde Staten zouden schaden. Rusland kondigde tegenmaatregelen aan.

De euro sterkte aan tegen de dollar tot $1,19588. Brentolie steeg tot $66,50 per vat, 0,3% meer dan gisteren na nieuwe aanvallen van Houti’s op Aramco-installaties in Saoedi-Arabië. Bitcoin koelt iets af tot $62.796.

Banken overtuigen

Citigroup (-1,9%) meldde een bijna drievoudige winststijging, tot $7,9 miljard, bij een licht lagere omzet. Het kondigt een ingreep in zijn consumentenactiviteiten aan. Het beperkt zich in Azië tot een aantal kernen, in Europa versterkt het Londen als financieel centrum.

Concurrenten JPMorgan Chase, Goldman Sachs en Wells Fargo rapporteerden gisteren al cijfers.

Bank of America (-2,8%)troefde de verwachtingen voor de markten met zijn kwartaalcijfers niet volledig af, het aandeel staat ruim 1,6% lager.

Apple steeg 1,9%, Microsoft won 1,5%.

Cryptoplatform Coinbase gaat 1,7% omlaag na de notering aan de Nasdaq van woensdag, bij een slot van $328 per aandeel. Het is nu groter dan iedere beurs op Wall Street. Zakenbank BTIG begon het fonds te volgen met een koopadvies. Ark Investment Management meldde voor $246 miljoen aandelen te hebben gekocht

Computer- en netwerkbouwer Dell verraste de markt: het stoot het cloud-onderdeel VMWare af. Dell wint 6,7%.

Chipmaker Nvidia plust 5,6%. Het kreeg een adviesverhoging van Raymond James tot een ’strong buy’. En het begon chipmaker AMD te volgen, dat 5,7% steeg.

Vermogensbeheerder BlackRock (+2,1%) boekte 19% meer omzet tot $4,4 miljard.

Amazon (+1,4%) beweegt positief, het meldt 200 miljoen leden voor zijn Prime-abonnementen. Topman Jeff Bezos beloofde in zijn nieuwsbrief aan werknemers en aandeelhouders verbeteringen voor het personeel. Dat het minder slecht heeft dan media doen voorkomen, aldus Bezos in de brief.

De activistische belegger Elliott heeft zijn belang in GlaxoSmithKline (+4,3%) ’significant’ uitgebouwd, aldus de Financial Times.

Volg de beurs op de voet met de DFT Koersen-app. Download hier voor iPhone of voor Android.