Financieel/Geld
1308104
Geld

Kappers: Btw-verhoging kan banen kosten

Een btw-verhoging van 6 naar 9% voor een knipbeurt kan banen kosten bij kappers, zegt kappersbranchevereniging Anko.

Een btw-verhoging naar het 21% leidt tot een verlies van 5300 banen in de kappersbranche, blijkt onderzoek van Panteia in opdracht van Anko. Rutte III wil het lage btw-tarief in 2019 verhogen van 6 naar 9%.

„Elke procent verhoging kost 360 banen”, zegt Wijnand van Unen van Anko. Hij plaatst daarbij de kanttekening dat het banenverlies is aangetoond bij het huidige economische beleid. „Rutte III wil fiscale maatregelen doorvoeren. De effecten daarvan zijn niet meegenomen in het onderzoek.”

Hiermee reageert de branchevereniging op bericht van het Centraal Planbureau eerder vandaag, over onderzoek naar de btw-verlaging voor kappersdiensten in 2000. Een bezoek aan de kapper ging toen van het hoge (17,5%) naar het lage btw-tarief (6%).

Uit de CPB-analyse is niet gebleken dat kappersklanten zich laten sturen door een lagere prijs, veroorzaakt door een btw-verlaging. Ook zag het CPB geen effect op de werkgelegenheid.

Volgens Anko is in de periode van 2000 tot 2017 het aantal banen juist gegroeid met 5400. De branchevereniging stelt dat het CPB de werkgelegenheidseffecten niet kan aantonen wegens een gebrek aan ‘statistisch verantwoorde waarnemingen’. Het CPB zou volgens Anko ten onrechte Nederlandse schoonheidsspecialisten als controlegroep hebben gebruikt, twee beroepsgroepen die niet met elkaar te vergelijken zijn.

Het CPB laat weten meerdere controlegroepen te hebben gebruikt, schoonheidspecialisten en stomerijen. „Deze groepen lieten voor de btw-verlaging in 2000 dezelfde ontwikkeling zien als kappers”, legt onderzoeker Egbert Jongen uit. „Door kappers met deze controlegroepen te vergelijken konden we de btw-verlaging isoleren van andere factoren, zoals trends en conjuctuur. Zo kunnen we bijvoorbeeld zien dat het aantal kappersbezoeken stijgt omdat er meer mensen zijn en niet omdat de btw is verlaagd.”