Nieuws/Financieel
1309111
Financieel

UniCredit zakt op nieuwe problemen

De handel in de het aandeel van de Italiaanse bank UniCredit is maandagochtend korte tijd stilgelegd na een koersdaling van meer dan 5%.

De bank bevestigde dat het veel meer dan eerder was gemeld moet afschrijven op zijn zwakke leningen, waarop tot nu toe nauwelijks wordt afgelost. Het voldoet niet meer aan de kapitaaleisen van de Europese Centrale Bank (ECB).

Na de korte onderbreking werd de handel hervat, rond elf uur noteerde UniCredit bijna 4% verlies.

Eerder meldde Unicredit voor in totaal €12,2 miljard aan waarde af te boeken. Die ingreep is onderdeel van een groter herstelplan, waarbij 14.000 banen verdwijnen om de kosten structureel met €1,7 miljard te beperken. Over 2016 keert het geen dividend uit.

Nieuwe kapitaalronde

Aan de zittende aandeelhouders is bovendien gevraagd om bij te dragen aan een nieuwe kapitaalronde, door middel van een aandelenemissie van UniCredit ter waarde van €13 miljard.

Volgens de Italiaanse krant Il Sole 24 Ore heeft de raad van bestuur een extra vergadering uitgeschreven in aanloop naar de presentatie van de jaarresultaten. De bank staat voor nieuwe ingrepen, aldus de krant.

Volgens persbureau Bloomberg moeten Italiaanse banken in het algemeen hun kosten met 30% drukken om in Europa te kunnen blijven concurreren. Bank Monte dei Paschi di Siena wacht op toestemming van de Italiaanse overheid, die eventueel staatssteun mogelijk maakt. Een privaat reddingsplan voor de bank strandde in december.

Op de achtergrond speelt dat de Italiaanse bank Intesa Sanpaolo bekijkt of het met de Italiaanse verzekeraar Generali kan samengaan. Ook Allianz zou Generali willen overnemen.

Volg fondsen direct met deze gratis app van DFT