Nieuws/Financieel
1309152300
Financieel

Aandelen Heesens’ Russische eigenaar afgekocht

Superjachtenbouwer Heesen alsnog terug in Nederlandse handen

Superjacht de Galatea van Heesen’s Jachtwerf in Oss vaart stroomafwaarts.

Superjacht de Galatea van Heesen’s Jachtwerf in Oss vaart stroomafwaarts.

AMSTERDAM - Heesen Yachts is weer 100% in Nederlandse handen. Het eigendom van de jachtenbouwer is woensdag overgedragen aan een onafhankelijke Nederlandse stichting, heeft het personeel donderdagmiddag te horen gekregen. Het bedrijf was eigendom van de Russische oligarch Vagit Alekperov en diens vrouw en zoon. Eerder deze maand stond Heesen nog in de rechtbank tegenover een notaris die, vanwege de sancties om de oorlog in Oekraïne, weigerde de banden tussen de oligarch en de jachtenbouwer te verbreken. Nu is dat dus alsnog gebeurd.

Superjacht de Galatea van Heesen’s Jachtwerf in Oss vaart stroomafwaarts.

Superjacht de Galatea van Heesen’s Jachtwerf in Oss vaart stroomafwaarts.

Dankzij de transactie blijft de werkgelegenheid zowel in Oss als Winterswijk volledig behouden.

Het bestuur van de nieuwe eigenaar bestaat uit Arthur Brouwer en Anjo Joldersma, respectievelijk de ceo en voorzitter van de raad van commisarissen. Doelstelling van de Stichting is ’het waarborgen van een succesvolle toekomst van de scheepswerf en de continuïteit van de werkgelegenheid voor de hooggekwalificeerde medewerkers van Heesen Yachts’. Deze superjachtenbouwer was in handen van drie Russische eigenaren: oliemiljardair Vagit Alekperov, zijn vrouw en hun zoon. „De aandelen zijn betaald met een lening. Deze is renteloos en zal over een zeer lange termijn worden terugbetaald”, aldus de woordvoerder.

Waarom deze overdracht nu wel is toegestaan? „De details van de transactie waren in het eerdere stadium nog niet volledig uitgewerkt. In de afgelopen weken zijn de details verduidelijkt, waardoor de notaris inzag wat het doel van de transactie was.” Daarom stemde de notaris nu wel in om aan de transactie mee te werken. „Zo was duidelijk dat de transactie op geen enkele wijze in strijd is met sancties of andere wetten.”

Terugtreding topman

De onderneming is financieel gezond en winstgevend en het management heeft nu deze maatregelen genomen om de toekomst veilig te stellen. Woordvoerder van Heesen Yachts zegt blij te zijn: „Omdat de orderportefeuille van Heesen Yachts vol is, kunnen de werknemers met hun gebruikelijke toewijding en inzet blijven werken aan de afwerking van de dertien jachten die momenteel in aanbouw zijn. Het verkoopteam kan nu vol vertrouwen met nieuwe klanten werken aan de bouw van hun droomjacht.”

Vagit Alekperov, die in 2008 het Brabantse Heesen Yachts voor zo’n €150 miljoen overnam en er vervolgens meerdere superjachten voor zichzelf liet bouwen, trad vorige week terug als topman van de Russische oliemaatschappij Lukoil nadat hij Poetin had opgeroepen om de oorlog in Oekraïne te beëindigen. Hoewel hun aandeelhouder momenteel nog niet op de Europese sanctielijst staat, wilde Heesen toch met spoed afscheid van hem kunnen nemen, Het Verenigd Koninkrijk en Australië hebben de Rus namelijk onlangs op hun sanctielijsten geplaatst. Hierdoor ondervindt bijvoorbeeld het Britse Rolls-Royce, leverancier van de scheepsmotoren voor Heesen-superjachten, problemen met leveringen.