Nieuws/Financieel
1309156
Financieel

Spek je spaarrekening

Beleggers hebben de afgelopen maanden heel wat voor hun kiezen gekregen: economische onzekerheid, gekelderde rendementen op obligaties, politieke polarisering en alle onzekerheid die te maken heeft met het Amerikaanse presidentschap. Toch voeren de aandelenmarkten in de VS, het VK en andere landen hier wel bij. Beleggers lijken zich in deze woelige tijden vooral af te vragen: Wat moet ik hier nu mee? Hoe kan ik beleggen zonder dat ik er ’s nachts wakker van lig?

Wees in elk geval voorbereid op onzekere tijden. Beleggers lieten zich in 2016 een aantal keer overvallen door politieke en economische gebeurtenissen en we kunnen ervan uit gaan dat ook 2017 een aantal van die momenten in petto heeft. Beleggers kunnen zich beter richten op de lange termijn en een gebalanceerde en gespreide portefeuille opbouwen.

Dit vergt kennis. Zorg ervoor dat je goed op de hoogte blijft van alle ontwikkelingen. Lees alles over de fondsen in je portefeuille, volg de markten en economische ontwikkelingen op de voet, en laat je niet van de wijs brengen door volatiliteit. En, ook al lijkt het tegennatuurlijk: weersta vooral de drang om overhaast te handelen.

 

Zet meer geld opzij

Uiteraard is er meer dan één aanpak mogelijk om onzekerheid het hoofd te bieden, maar een daarvan ligt het meest voor de hand: zet meer geld opzij. Door meer te sparen kun je lage rendementen opvangen.

Dat het slim is om meer geld opzij te zetten staat buiten kijf. Maar het is niet altijd makkelijk om dit daadwerkelijk te doen. De rekeningen moeten immers betaald. Maar toch, als je nu de hand op de knip houdt, heb je later een stevig appeltje voor de dorst.

Het is nooit leuk om iets te moeten opgeven, dus zet stappen waar jij je prettig bij voelt – bijvoorbeeld door geleidelijk één procentpunt toe te voegen aan het bedrag dat je spaart voor later. Bij Vanguard dringen we er beleggers op aan om 12% tot 15% te sparen voor hun pensioen – inclusief de werkgeversbijdrage.

 

Risico's

Als je er nog niet van overtuigd bent dat meer sparen een goed idee is, denk dan eens aan de risico’s die met de alternatieven gepaard gaan: Beleggen in vastrentende waarden met mogelijk hogere rendementen? Investeren in beleggingsfondsen of categorieën die momenteel in trek zijn? Afwachten? Dat laatste is overigens beter dan in paniek raken en zomaar wat doen – zeker als je telkens je aanpak verandert wanneer de markt beweegt.

Op de korte termijn kan de markt nogal wispelturig, labiel en onvoorspelbaar zijn. Maar op de lange termijn is de markt toch vooral rationeel ingesteld.

 

Verwachtingen bijstellen

Als je je verwachtingen bijstelt en meer spaart, ben je minder gevoelig voor marktvolatiliteit en daarvan pluk je op de lange termijn de vruchten. Natuurlijk is het mogelijk dat de rendementen wel hoger uitvallen dan we nu denken, maar het kan ook zo zijn dat onze bescheiden verwachtingen net worden gehaald. Hoe dan ook kan meer geld sparen je helpen om je doelen te bereiken.

Als je niet genoeg oppot en de markten je teleurstellen, is er niks meer aan te doen. Maar als je meer opzij zet en je beleggingen doen het ook nog eens goed, dan is dat mooi meegenomen. Dan kun je mooi een paar jaar eerder van je pensioen gaan genieten.