Nieuws/Financieel
1309165
Financieel

3 tekenen dat de Japan-rally mogelijk nog niet voorbij is

Met de Amerikaanse aandelenrally komen beleggers wellicht in de verleiding om vast te houden aan het beleggen in die regio. Russ Koesterich, Portfolio Manager voor BlackRock’s Global Allocation team, legt uit waarom het de moeite waard is Japan in de gaten te houden.

Vorig jaar onderscheidden de markten zich door een gebrek aan doorzettingsvermogen. In veel opzichten was het gedrag van beleggers in het tweede halfjaar het spiegelbeeld van de eerste zes maanden. Echter, één element bleef consequent aanwezig, tenminste onder Amerikaanse beleggers: een voorkeur voor binnenlandse aandelen boven internationale aandelen.

Amerikaanse aandelen kenden een sterke start van 2017. Veel beleggers lijken vast te blijven houden aan een sterke voorkeur voor de Verenigde Staten. Dat is onterecht. Afgelopen najaar al bleek de relatieve performance te verschuiven. Sinds het dieptepunt van afgelopen zomer zijn Japanse aandelen ongeveer 25 procent gestegen in Japanse yen gemeten. In Europa stegen de koersen met meer dan 20 procent (de winsten in dollar zijn iets lager). Voor wat betreft de toekomst zouden Japanse aandelen een grotere allocatie in portefeuilles mogen verdienen.

Japan nog altijd de goedkoopste ontwikkelde markt

Na het dieptepunt van Japanse aandelen in 2012, blijft Japan redelijk geprijsd. Dit in tegenstelling tot de Verenigde Staten en zowat elke andere ontwikkelde markt en zelfs veel van de opkomende markten in Azië. Andere markten, met name de VS, zagen de koersen opdrijven voornamelijk door ‘multiple expansion’ – dat wil zeggen dat er meer betaald moet worden voor een dollar winst – terwijl Japan geprofiteerd heeft van stijgende winsten.

Ondersteunend monetair beleid en stijgende inflatie

De inflatie (gemeten aan de hand van de consumentenprijsindex) in Japan stijgt in het snelste tempo sinds begin 2015. Dit is niet alleen goed nieuws voor een land dat lang bleef hangen in deflatie, het is vooral belangrijk in de context waarin de Japanse centrale bank de rente dicht bij nul heeft gehouden. Als de inflatie blijft stijgen, wordt de reële rente (de rente na inflatie) steeds negatiever. Hetgeen ultra-aangepaste monetaire voorwaarden en een zwakkere yen suggereert. Dat laatste is de sleutel voor een economie die is gericht op de wereldhandel.

Een verbetering van de sector bedrijven

Historisch gezien was de relatief onrendabele corporate sector een van de vele uitdaging voor Japan. Dat is aan het veranderen. De verbetering van de corporate governance heeft samen met de Japanse trend van het opkopen van eigen schuldpapier, de beruchte lage rentabiliteit op het eigen vermogen doen stijgen tot ongeveer 7 procent. Ondanks dat dit nog steeds laag is volgens de Amerikaanse standaard – deels is het een weergave van de decennialange schuldinperking door Japanse bedrijven – is dit flink boven het 20-jaars gemiddelde van 4 procent.

Voor Amerikaanse beleggers is het leerzaam om de bullmarktwinsten in de Verenigde Staten te vergelijken met die in Japan. In de VS is de koers-winstverhouding van de S&P 500 Index gestegen met ruwweg 75 procent sinds de markt in 2009 haar dieptepunt bereikte. In tegenstelling tot Japanse aandelen die, sinds het dieptepunt van 2012, nagenoeg gelijk blijven qua waardering. Als een gevolg daarvan blijft Japan een interessante ‘waardebelegging’ in een steeds duurdere wereld.

Het zekere voor het onzekere: natuurlijk zijn er ook risico’s. Als eerste en misschien wel belangrijkste stoelt een bloeiende Japanse aandelenmarkt hoogstwaarschijnlijk op een zwakkere yen. Buitenlandse beleggers zullen het vreemdevalutarisico op zijn minst gedeeltelijk willen afdekken.

Middenin een nog altijd sterke Amerikaanse bullmarkt ligt beleggen buiten de VS voor degenen die een Amerikaanse portefeuille hebben opgebouwd misschien niet het meest voor de hand, maar misschien is dat nu juist wel hét moment waarop beleggers op zoek zouden moeten gaan naar meer diversificatie.