Financieel/Geld
1309253606
Geld

Studenten leveren fors in door coronacrisis

Studenten zien hun budget halveren door de coronacrisis.

Studenten zien hun budget halveren door de coronacrisis.

Den Haag - Studenten voelen de coronacrisis stevig in de portemonnee. Sinds het uitbreken van de crisis hebben ze gemiddeld €530 per maand minder te besteden. Woensdag houden ze een Twitter-actie voor financiële steun.

Studenten zien hun budget halveren door de coronacrisis.

Studenten zien hun budget halveren door de coronacrisis.

Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en FNV Young & United luiden naar eigen zeggen al bijna twee maanden de noodklok over het uitblijven van een noodoplossing voor dit inkomensverlies.

Half studentenbudget

Volgens de studentenorganisaties kiezen veel werkgevers ervoor om geen loonkostensubsidie aan te vragen voor oproepkrachten of uitzendkrachten, en zetten bedrijven veel studenten aan de kant. Daardoor hebben studenten sinds het uitbreken van de crisis gemiddeld zo’n €530 per maand aan inkomen verloren, becijferen de organisaties. Dat komt neer op ongeveer de helft van een gemiddeld studentenbudget.

Uit protest gaan studenten woensdag massaal politici aanspreken op Twitter onder de hashtag #nietmijnschuld en #duurtlang. „Er wordt de komende dagen verder onderhandeld over een nieuwe NOW-regeling”, legt voorzitter Bas van Weegberg van FNV Young & United uit. „Laat één ding helder zijn: wij laten niet gebeuren dat studenten en flexwerkers minder gecompenseerd worden dan vaste medewerkers.”

Wal en schip

Voorzitter Alex Tess Rutten van LSVb vult aan: „We wachten al weken op een extra noodoplossing voor studenten die tussen wal en schip vallen. Elke dag maken studenten de afweging: huur betalen, boodschappen doen of achterlopen op je zorgverzekering. Dat is onacceptabel.”

Sinds de invoering van het leenstelsel in 2015 zijn studenten in hoge mate financieel afhankelijk geworden van extra inkomsten uit bijbanen. Om de structurele afhankelijkheid van de bijbaan te verminderen voeren de LSVB en FNV Young & United sinds vorig jaar gezamenlijk actie voor afschaffing van het leenstelsel en herinvoering van een basisbeurs.