Nieuws/Financieel
1309629
Financieel

Eerste olietankers Iran naar Rotterdam

De eerste Iraanse megatankers met ruwe olie naderen Rotterdam. Sinds het aflopen van de sancties vorig jaar tegen Iran, komen weer miljoenen liters met olie in de overslaghaven aan. 

Oliehandelaren in Nederland hebben eerder veel kleinere leveringen olie verwerkt; dit worden de eerste grote leveringen uit naam van het Iraanse nationale oliebedrijf.

Twee grote tankers, Snow en Huge genaamd, naderen Rotterdam nadat ze ieder met het equivalent van twee miljoen liter ruwe olie zijn gevuld in het Iraanse Kharg.

De National Iranian Tanker Company (NITC) was voor het uitroepen van de economische sancties met zijn 65 tankers een van de grootste olietransporteurs wereldwijd. Vorige week voeren de tankers nog bij Kaap de Goede Hoop.

Trump-effect

De oliestroom vanuit Iran - het derde OPEC-lid in omvang - lijkt op gang te komen, maar analisten van Citigroup zijn bezorgd dat de agressieve houding van de Amerikaanse president Trump tegen Iran voor nieuwe beperkingen kan gaan zorgen. Trump beschouwt Iran als een van de financiers van terreur en wil een gesloten nucleair akkoord met Iran onder president Obama openbreken. Voor effectieve sancties heeft Trump echter ook steun van Europese en andere landen nodig.

OPEC probeert de productie van olie te beperken om een betere prijs voor de meest verhandelde grondstof ter wereld te krijgen. Iran pompte vorig jaar per dag een hoeveelheid vergelijkbaar met een miljoen vaten aan ruwe olie op.