Nieuws/Financieel
1309893
Financieel

Ondernemers blij met groei Amsterdam

AMSTERDAM - In Amsterdam is in 2016 groei te zien geweest op alle fronten. Er kwamen meer bezoekers, de omzetten namen toe en de stad zelf groeide door woningbouw. Dat blijkt uit de Amsterdam City Index, een jaarlijkse barometer van de ondernemersvereniging in de Amsterdamse binnenstad. De ondernemers krijgen er naar eigen zeggen "een warm gevoel bij".

De grootste groei is te zien in de zakelijke en persoonlijke dienstverlening. Advocaten, makelaars, besteldiensten, kappers, accountants en andere serviceverleners zetten samen 51 miljard euro om, een stijging van ongeveer 8 procent ten opzichte van 2015.

Cafés en restaurants zagen hun omzet met 5 procent stijgen, winkels met 3 procent. Hotels toonden een bescheidener omzetgroei, ze hadden te lijden onder de populariteit van Airbnb. De winkelhuren rezen in sommige populaire buurten de pan uit. In de Negen Straatjes, de P.C. Hooftstraat, rond de Albert Cuyp en de Haarlemmerbuurt werden soms contracten afgesloten met 30 tot 70 procent hogere huur.

Bijna 18 miljoen bezoekers deden de hoofdstad aan, tegen 17 miljoen een jaar eerder. Dat leidde afgelopen jaar tot toenemende klachten over drukte, vooral van bewoners. De ondernemersvereniging brengt daar tegenin: "Drukte is niet het probleem, het is de overlast en die moet worden aangepakt. Te lang zijn signalen van bewoners en ondernemers over tekortschietend toezicht genegeerd", aldus voorzitter Willem Koster. Dat er 140 extra handhavers worden ingezet om criminaliteit en verloedering in de binnenstad aan te pakken, noemt hij "hoog tijd".