Nieuws/Financieel

Nieuw probleem Philips in VS

Door Rob Goossens

ANP

Amsterdam - Royal Philips zag zijn marges zodanig verbeteren dat het in het vierde kwartaal een brutowinst van €1,0 miljard boekte. De omzet van €7,2 miljard viel echter tegen. Ook waarschuwde Philips dat het opnieuw met de Amerikaanse autoriteiten in aanvaring is gekomen.

ANP

Ditmaal gaat het om de productie van defibrillatoren, waar bij inspecties van de Amerikaanse keuringsdienst FDA onvolkomenheden aan het licht zijn gekomen. De kwaliteit van de apparaten zelf is niet in het geding.

Philips is in gesprek met het Amerikaanse ministerie van Justitie, dat optreedt namens de FDA. Hoewel die discussies nog niet zijn afgesloten, gaat Philips er vanuit dat de kwestie ,,betekenisvolle gevolgen'' zal hebben voor de bedrijfsvoering bij het betreffende onderdeel.

Cleveland

De FDA tikte Philips in 2011 ook al op de vingers. Een fabriek in Cleveland waar medische scanners worden gemaakt, ging daarop tijdelijk dicht. De resultaten zouden daar jaren onder lijden. Volgens een woordvoerder verwacht Philips ,,geen tweede Cleveland'', omdat sindsdien de productieprocessen al aanzienlijk zijn verbeterd.

Topman Frans van Houten zei in een toelichting dat hij geen grote impact voorziet op de resultaten in 2017, ook gezien het beperkte aandeel dat defibrillatoren hebben in de totale omzet. Philips handhaaft ook zijn doelstellingen voor omzetgroei en margeverbetering in de komende drie tot vier jaar.

Kwartaalcijfers

Philips bracht het nieuws vanochtend naar buiten bij de presentatie van de vierdekwartaalcijfers. Van alle divisies noteerde HealthTech de sterkste groei (+5%). Daarnaast profiteerde Philips van valutaverschillen, die ervoor zorgden dat een gelijkblijvende vergelijkbare omzet toch leidde tot een absolute omzetgroei van 2%. Slechts een kwart van de omzet komt uit West-Europa.

Waar Philips een jaar geleden nog een verlies van €39 miljoen boekte, kwam het bedrijf in het afgelopen kwartaal uit op een winst van €640 miljoen. Dat is bijna evenveel als over heel 2015, toen het €659 miljoen winst maakte. In 2016 steeg dat naar €1,5 miljard. De jaaromzet kwam uit op €24,5 miljard.

Ceo Frans van Houten noemt 2016 een ‘bepalend jaar’ voor Philips. Hij toont zich specifiek tevreden over 15 nieuwe langjarige contracten met een totale waarde van ongeveer €900 miljoen.