Nieuws/Financieel
1310605
Financieel

Eerste beursdag onder Trump in het rood

NEW YORK (AFN) - De aandelenbeurzen in New York zijn de eerste handelsdag onder de nieuwe president Donald Trump met verlies geëindigd. Trump zorgde maandag direct voor onrust op de markten door de stekker te trekken uit vrijhandelsakkoord TPP. Verder ging Qualcomm flink onderuit en verwerkten beleggers cijfers van enkele grote bedrijven.

De Dow-Jonesindex sloot uiteindelijk 0,1 procent lager op 19.799,85 punten. De bredere S&P 500 daalde 0,3 procent tot 2265,20 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq ging een fractie omlaag naar 5552,95 punten.

Trump had in zijn inauguratiespeech vrijdag al duidelijk gemaakt in alles de Amerikaanse belangen te laten prevaleren. Hij haalde zoals aangekondigd direct een streep door het voorgestelde handelsakkoord van landen aan de Stille Oceaan. Ook zette hij een ander handelsakkoord, voor Noord-Amerikaanse landen, op losse schroeven en hintte hij op een 'forse grensbelasting'.

Dollar

De dollar zakte verder na onrust over de protectionistische koers van Trump. De euro werd voor 1,0743 dollar verhandeld, tegen 1,0741 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.

Bij de bedrijven leverde Chipgigant Qualcomm 12,7 procent in na een negatief analistenrapport. Vrijdag verloor het aandeel ook al 2,4 procent nadat Apple bekendmaakte het bedrijf voor de rechter te slepen wegens misbruik van zijn machtspositie op de markt voor mobiele chips.

McDonald's

McDonald's wist met zijn kwartaalcijfers de verwachtingen van analisten te overtreffen, maar de fastfoodketen leverde desondanks 0,7 procent in. De opmars van het populaire 'all day breakfast' zwakte wat af. Halliburton maakte bekend dat het in 2016 diep in de rode cijfers is beland, vooral vanwege de malaise in de oliesector. Het bedrijf leverde 2,9 procent in.

Beleggers beloonden Sprint met een stijging van 2,8 procent. Het telecombedrijf heeft een belang van 33 procent genomen in muziekstreamingdienst Tidal voor een niet genoemd bedrag.

De verzekeraar Aetna ging 2,7 procent omlaag, nadat het voornemen branchegenoot Humana (plus 2,3 procent) over te nemen werd geblokkeerd door een federale rechter.

De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,8 procent tot 52,82 dollar per vat. Brentolie werd 0,3 procent goedkoper op 55,32 dollar per vat.