Nieuws/Financieel
1310615
Financieel

Trump trekt VS terug uit TPP-akkoord

Donald Trump heeft maandag de documenten getekend die ervoor moeten zorgen dat de Verenigde Staten zich terugtrekken uit TPP, het vrijhandelsverdrag tussen twaalf landen rond de Stille Oceaan.

Trump had eerder al door laten schemeren van TPP af te willen. Trump noemde de overeenkomst eerder een „een potentiële ramp voor het land.” De VS handelen via TPP met twaalf Aziatische landen. In plaats daarvan wil Trump afspraken maken met afzonderlijke landen.

Trump die afgelopen vrijdag werd ingehuldigd, heeft verder tijdens een bijeenkomst met leiders van Amerikanse bedrijven benadrukt dat de regelgeving voor bedrijven uit de hand is gelopen en met 75% kan worden teruggedrongen.

Bedrijven die producten gaan maken in de VS zullen volgens hem ook nog andere voordelen kunnen krijgen, terwijl bedrijven die uit Amerika zijn verhuisd stevige importtarieven moeten gaan betalen. 

Daarnaast liet Trump weten om de belastingen voor middeninkomens in de VS fors te willen gaan verlagen. Verder zal de nieuwe Amerikaanse president de afspraken over de Noord-Amerikaanse vrijhandelszone met Mexico en Canada, de NAFTA, gaan heronderhandelen.