Nieuws/Financieel
1310763
Financieel

'Dividend Lighting maakt resultaten goed'

AMSTERDAM (AFN) - Het dividend en de inkoop van aandelen die Philips Lighting maandag aankondigde bieden tegenwicht aan de licht teleurstellende cijfers van het bedrijf. Dat stelden analisten van Morgan Stanley in een reactie op de kwartaalcijfers van de verlichtingsproducent.

Het vorig jaar van Philips afgesplitste bedrijf stelde beleggers maandag een dividend van 1,10 euro per aandeel over 2016 in het vooruitzicht en beloofde de komende twee jaar in totaal 300 miljoen euro extra uit te keren. Dat gebeurt via de inkoop van eigen aandelen als Philips zijn belang verder afbouwt. Verder voorspelde Lighting een verdere verbetering van de winstmarge en een einde aan de krimpende omzet in 2017.

Vorig kwartaal zakte de omzet van het bedrijf met 5 procent, naar 1,9 miljard euro. Het aangepaste bedrijfsresultaat kwam met 188 miljoen euro bijna een vijfde hoger uit dan een jaar eerder. Met die resultaten wist Lighting niet aan de verwachtingen van analisten te voldoen.

ING concludeerde dat de cijfers op het eerste gezicht wellicht tegenvallen, maar bij nadere bestudering toch redelijk zijn. Het grootste belang hecht de bank echter eveneens aan het dividend en de beloofde aandeleninkoop. Verder stemde de prognose voor de winstmarge ING, dat het aandeel Lighting op zijn kooplijst heeft staan, tevreden.

Philips Lighting stond maandag rond 09.50 uur na een zeer positieve start bijna 1 procent in de min op 22,95 euro. Binnen een uur werd het aandeel van koploper de hekkensluiter in de licht negatieve MidKap-index.