Nieuws/Financieel
1311057
Financieel

Olieprijs stijgt na signaal productiebeperking

De prijzen van ruwe olie stijgen nadat Saoedi-Arabische vertegenwoordigers meldden dat oliekartel OPEC volgens plan zijn productie beperkt.

Futures voor Brentolie ging daarop vrijdag met 3% omhoog. De aangesloten landen hebben samen voor 1,5 miljoen vaten aan olieuitstroom beperkt.

Sinds OPEC op 23 november heeft bekendgemaakt zijn voorraden af te bouwen en op termijn minder op te pompen, is de prijs boven $50 per vat gebleven. Dat niveau moet naar $65 gaan dit jaar, aldus OPEC. Het verwacht nu geen nieuwe ingrepen te hoeven doen om die prijs te bereiken.

Extra olie

De markt weegt ook het optimisme van Donald Trump als 45e Amerikaanse president. Zijn investeringsplan behelst behalve meer olieproductie ook de aanleg van het Key Stone-project, een grote nieuwe pijplijn in de Verenigde Staten zelf.

Volgens Barclays zijn Amerikaanse schalieproducenten sterk in opmars, en schakelen die veel sneller naar productie dan OPEC-leden eerder hadden verwacht. ,,Ze zullen ondervinden hoe snel deze Amerikaanse producenten zijn geworden", aldus Barclays-analist David Anderson. De extra en vooral goedkope olie uit de VS zal de prijs drukken, aldus Barclays.

Energieagentschap IEA heeft zijn schattingen voor Amerikaanse olie verhoogd, met 500.000 vaten per dag voor heel 2017.

Bekijk hier hoe de olieprijs beweegt.