Nieuws/Financieel
1311387
Financieel

'Rente ECB blijft nog langdurig laag'

Frankfurt - Ondanks de aantrekkende inflatie in de eurozone zal de Europese centrale bank de rente nog voor lange tijd laag houden, stelde ECB-president Mario Draghi in zijn toelichting.

Volgens Draghi komt de stijging van de inflatie vooral door het herstel van de olieprijs. Afgezien van dat effect blijft de druk op de prijzen zeer beperkt, stelde hij. Overtuigend bewijs van een stijgende kerninflatie, die geen rekening houdt met de prijzen van energie en voedingsmiddelen, is er in zijn ogen nog niet.

De Italiaan benadrukte dat de inflatie pas aan de doelstelling van de ECB voldoet als het herstel duurzaam en in de hele eurozone zichtbaar is. Bovendien moet de stijging van het prijspeil breder zijn dan de olieprijs alleen.

De ECB ziet nog altijd aanzienlijke risico's voor de economische groei in de eurozone. Die hangen volgens Draghi momenteel vooral samen met internationale ontwikkelingen.

De Europese centrale bank hield zoals verwacht het belangrijkste rentetarief ongemoeid op het historisch lage niveau van 0%. Ook de rente waartegen banken hun overtollig geld bij de ECB kunnen stallen, bleef onveranderd op -0,4%.

Bij de vorige vergadering van de ECB december vorig jaar werd nog aangekondigd om het maandelijkse opkoopbedrag vanaf april terug te dringen van €80 miljard naar €60 miljard, maar door te gaan met stimuleren tot in ieder geval eind van dit jaar. Ook in die plannen werd donderdag niets gewijzigd.

!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");