Nieuws/Financieel

'Wall Street staat voor lagere opening'

ANP

NEW YORK (AFN) - De aandelenbeurzen in New York zullen dinsdag na een lang weekend naar verwachting lager openen. Beleggers op Wall Street reageren onder meer op uitlatingen van de Britse premier Theresa May die als verwacht een harde brexit in het vooruitzicht stelde. Verder weten Morgan Stanley en UnitedHealth de aandacht op zich gericht nadat ze de boeken openden.

ANP

De rally op de beurzen die sinds de verkiezing van Donald Trump als de nieuwe president van de VS werd ingezet, kwam afgelopen tijd voorlopig ten einde. Het uitblijven van meer duidelijkheid over het beleid waar hij voor staat, maakt beleggers voorzichtig. In het Verenigd Koninkrijk eindigde May de onzekerheid over de aanstaande brexit door aan te kondigen dat het land de EU volledig zal verlaten.

Morgan Stanley wist net als veel branchegenoten in het laatste kwartaal van 2016 de winst stevig op te voeren. De bank deed onder meer goede zaken met de handel in obligaties en aandelen en met het adviseren bij fusies en overnames.

UnitedHealth

UnitedHealth zag in het afgelopen kwartaal zowel de omzet als winst aandikken. Daarmee waren de resultaten van de zorgverzekeraar beter dan geraamd. UnitedHealth verwacht dit jaar de resultaten verder te verbeteren.

Verder zullen overnameberichten koersen in beweging zetten. Zo meldde energiebedrijf Noble dat het 2,7 miljard dollar op tafel legt voor de overname van branchegenoot Clayton Williams. Tabaksproducent British American Tobacco (BAT) betaalt 49,4 miljard dollar om branchegenoot Reynolds American geheel in te lijven. BAT had al een belang van circa 42 procent in Reynolds.

Wal-Mart

Winkelketen Wal-Mart plant voor het einde van het jaar 10.000 extra werknemers aan te nemen. General Motors (GM) kondigde aan 1 miljard dollar te investeren in fabrieken in de VS. De aankondigingen zullen goed vallen bij Trump, die graag ziet dat Amerikaanse bedrijven in eigen land investeren. Eerder had Trump nog kritiek op GM vanwege zijn productielocaties in Mexico waar auto's voor de Amerikaanse markt worden gemaakt.

De beurzen in New York bleven maandag gesloten in verband met Martin Luther King Day. De Dow-Jonesindex sloot vrijdag een fractie lager op 19.885,73 punten. De bredere S&P 500 kreeg er 0,2 procent bij op 2274,64 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq steeg 0,5 procent naar 5574,12 punten.