Nieuws/Financieel
1312206
Financieel

IMF: groei economie versnelt

De wereldwijde economische groei zet komende twee jaren door, vooral dankzij de extra kracht van opkomende economieën.

Dat blijkt uit het nieuwste tussenbericht van de World Economic Outlook van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Dit jaar stijgt die wereldgroei licht: van de schatting over geheel vorig jaar van 3,1% toename naar 3,4% groei in 2107. Voor 2018 bedraagt de groei volgens het instituut dan in totaal 3,6% wereldwijd.

Het IMF noemt die groei waarschijnlijk, ondanks geopolitieke crises, het tumult rondom de verkiezing van Donald Trump en de gevolgen van de Brexit-uitslag.

Opvallend is dat het IMF zijn eerdere inschatting van het effect van de Brexit heeft aangepast. Voor 2017 becijfert het een verbetering van de Britse economie, met 0,4% extra, tot 1,7% jaargroei. De Britse markt ,,heeft zich beter gehouden dan was verwacht", aldus het IMF. Maar in 2018 worden de wolken boven het eiland donkerder, met 0,3% teruggang tot 1,3% groei.

Motor

Opkomende economieën zoals China en India winnen sinds eind 2016 terrein. De landen profiteren van de effecten van de al ingeprijsde belastingsteun die de toekomstige president Trump heeft afgekondigd voor de Amerikaanse markt. Die belastingsteun in de VS vormt ook de motor voor de versnelling van de hele wereldeconomie.

In de opkomende landen is het beeld overigens gemengd. China houdt zijn al enige kwartalen door positievere groei vast, met ruim 6% toename, maar India, Brazilië en Mexico presteren juist minder.Mexico krijgt last

Voor 2017 komt anderzijds de groei van de ontwikkelde economieën zoals de VS en eurozone uit op 1,9%, voor 2018 op 2%.

Deze actualisering van maandag komt licht boven de vooruitblik van oktober 2016 uit.

Obstakels

In grote lijnen, aldus het IMF, slaat de weegschaal met risico's negatief uit voor de wereldwijde ontwikkeling van de economie. Het economisch programma van Donald Trump blijft volgens het IMF, dat in april zijn definitieve vooruitblik voor het jaar presenteert, naar gewicht het grootste obstakel. Onzeker is of en hoe het wordt uitgevoerd.

Met de onzekerheid rondom de nieuwe president, groeit de Amerikaanse economie wel met 2,3% en in 2018 met 2,5%, samen 0,25% meer dan in de verwachting van oktober vorig jaar.

Protectionisme en de gerichtheid op de eigen economie zijn volgens dit onderdeel van de Verenigde Naties eveneens stevige risico's.