Nieuws/Financieel
1312682
Financieel

'Batman' gepakt om miljoenenfraude

De 42-jarige Brit die jaren als 'Batman' handelde in emissierechten is op het Londense Heathrow gearresteerd.

De Britse justitie zocht hem al jaren, vooral vanwege ontduiking van belastingbetaling. Zij eist bij de fraudeur 'Batman', die jaren uit handen van justitie bleef en net terug kwam uit Abu Dhabi, over $125 miljoen aan ontdoken inkomsten op.

Uitlevering

De crimineel, die met valse paspoorten op reis was, behoorde volgens justitie tot een bende die sinds eind 2009 handelde in emissierechten. Hij is op 11 janjuari voorgeleid. Duitsland heeft om uitlevering van 'Batman' gevraagd.

In 2009, de periode dat de bende actief werd, was in Nederland duidelijk geworden dat er grootschalig fraude had plaatsgevonden met handel in emissierechten. Door btw-fraude, digitale aanvallen, paspoortfraude en witwassen is op Europese schaal voor honderden miljoenen euro‟s schade geleden, aldus de Nederlandse waakhond destijds.

Fraude aangepakt

Het handelssysteem met miljarden euro's aan waarde geldt als fraudegevoelig, omdat de transacties snel wereldwijd worden uitgevoerd en iedereen toegang heeft. Voor deelnemers aan de handel in de zogeheten spotmarkt, waaronder handelsplatforms en brokers, zijn er geen toelatingseisen. Er was ook geen toezicht. Inmiddels zouden veel vormen van emissiefraude aangepakt zijn.

Volg financieel nieuws direct met deze gratis app van DFT.