Nieuws/Financieel
1312765
Financieel

De Gouden douche

Eerlijk is eerlijk. De persconferenties van The Donald zijn zeer de moeite waard om ze live te volgen. Naast al het “fake” nieuws, was het voornamelijk “old” nieuws. Het zal toch niet zo zijn dat Trump echt denkt dat hij de economie op deze “micro-manier” kan blijven managen. Sterker nog, je zou het Twitteromics kunnen noemen, aangezien de man die elke dag om vijf uur opstaat, zijn politieke agenda via Twitter lijkt te blijven willen delen. Hem volgen dat doe ik zelf uiteraard ook.

Twitteromics

Daarbij lijkt het een zeer grote uitdaging om de toch al zeer lage werkeloosheid (4.7%), nog verder te doen afnemen. Uiteraard zijn er binnen de sectoren waar Trump zich hard voor maakt nieuwe banen te creëren, de vraag rijst echter of deze ook economisch gezien van groot belang zullen zijn. Neem nou de mijnindustrie, gaat hij die mensen weer aan een nieuwe baan helpen? Of gaat hij de oude-economie weer nieuw leven inblazen?  Het lijkt op het eerste gezicht allemaal niet echt haalbaar. Er werd door de aankomende president ook niet gesproken over de eventuele belastingverlaging die voor Amerikaanse corporates in het verschiet liggen. Er werd wel veel gesproken wat er zou gebeuren als deze bedrijven buiten Amerika hun producten laten produceren. Een harde toon, een zeer harde toon. Om over het conflict met CNN nog maar te zwijgen.

Goud en Zilver shinen

In mijn vorige column besprak ik reeds de overeenkomsten tussen het eerste kwartaal van 2016 en het eerste kwartaal van dit jaar tot nu toe. Dit tweetje plaatste ik hierover gisteren (@svdhijden).

 

 

Nu weet ook ik inmiddels wel dat bewegingen vanuit het verleden niets zeggen over de toekomst, maar ik herhaal ik toch nog maar eens “ mijn veilige havens” voor degene die de gang van zaken wat minder vertrouwt of er juist van wil profiteren.

De VIX: gaat over het algemeen omhoog als de beurs omlaag gaat. De Yen: de markt koopt yennen als veilige haven, voornamelijk tegenover de dollar. Goud en Zilver: deze edelmetalen hebben in het verleden bewezen een veilige haven te kunnen zijn in volatiele tijden op de aandelenmarkten

Goud weer even boven de 1200

Na de speech van Trump kregen zowel goud als zilver een gouden douche en schoten omhoog. Let op dat beide edelmetalen weer boven het 50daags gemiddelde noteren en de volgende stap logischerwijs het 200daags gemiddelde is.

 

 

 

Zilver tikt 17 dollar aan

 

 

Watchlist:

fti: 485,50eurusd: 1,0622wti: 53brent: 26goud: 1196zilver: 16,73CSI300: 3330VIX: 11,50 

Nieuwtjes:

Nikkei eindigt met winstFugro aan de slag voor kust AustraliëStaat beurt 450 miljoen bij verkoop pluk ASROmzet winkels neemt flink toeNederlandse export toont stevige groeiFiat Chrysler krijgt ook tik in New York'Takata pleit schuldig in airbagschandaal'Wall Street doet stap terug

Belangrijke cijfers op de agenda vandaag:

Blackrock - Jaarresultaat 2016

JPMorgan Chase & Company - Jaarresultaat 2016

Wells Fargo & Company - Jaarresultaat 2016

20:00 China - Handelsbalans China - december

14:30 Verenigde Staten - Detailhandel Verenigde Staten - december

14:30 Verenigde Staten - Producentenprijsindex Verenigde Staten - december

16:00 Verenigde Staten - Consumentenvertrouwen Verenigde Staten - Michigan CS (januari)