Nieuws/Financieel
1312803
Financieel

Justitie onderzoekt emissiefraude bij Renault

PARIJS (AFN) - Justitie in Frankrijk is een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar mogelijke fraude met uitstootwaarden bij autoconcern Renault. Dat meldde een woordvoerder van het OM vrijdag.

De strafrechtelijke stap volgt op een eerder onderzoek dat de autoriteiten hadden gedaan bij Renault. In januari vorig jaar werden al doorzoekingen gedaan. Er is voldoende materiaal gevonden om het onderzoek verder door te zetten.

Drie onderzoeksrechters houden zich nu bezig met de zaak, die vergelijkbaar is met gesjoemel met de uitstootgegevens van dieselmotoren bij Volkswagen. Zij zullen vervolgens beslissen of er een rechtszaak wordt aangespannen tegen Renault.

Geen sjoemelsoftware

De Franse autofabrikant erkende in een reactie dat er een strafrechtelijk onderzoek is geopend. Het bedrijf respecteert naar eigen zeggen alle wetten rond uitstoot en stelde dat zijn voertuigen niet zijn uitgerust met software om emissiefraude te kunnen plegen.

Donderdag kwam Fiat Chrysler onder vuur te liggen vanwege vergelijkbare misstanden. Het Italiaans-Amerikaanse bedrijf ontkende de beschuldigingen echter.

Op de beurs in Parijs werd door beleggers negatief gereageerd op het nieuws. Het aandeel Renault stond vrijdagmiddag bijna 2 procent in de min.