Nieuws/Financieel
1312905
Financieel

'AEX staat voor positieve opening'

AMSTERDAM (AFN) - De aandelenbeurs in Amsterdam opent vrijdag naar verwachting met winst. Na de verliezen van donderdag kijken beleggers vooral uit naar de start van het kwartaalcijferseizoen.

Dat wordt vrijdag in de VS afgetrapt door de grote banken Bank of America, Wells Fargo en JPMorgan Chase. Volgende week volgen onder meer Goldman Sachs, IBM en Netflix. In Amsterdam staan dan ASML en Ahold Delhaize als eerste AEX-bedrijven op de rol.

Vrijdag voorbeurs meldde de overheid de verkoop van 20,4 miljoen aandelen ASR voor 22,50 euro per stuk. Daardoor zakte het belang van de Staat, die circa 450 miljoen euro ophaalde met de verkoop, in de genationaliseerde verzekeraar naar 50,1 procent.

Moeilijke markt

Fugro maakte bekend een vijfjarig contract te hebben gekregen van het Japanse oliebedrijf Inpex, voor onder meer de inspectie, reparatie en het onderhoud van faciliteiten in de Timorzee, 220 kilometer uit de kust van West-Australië. Financiële details werden niet gemeld, maar Fugro benadrukte het belang van een langjarig contract in de huidige moeilijke markt.

Verder kan een reeks koopadviezen door analisten aandelen nog in beweging zetten. Goldman zette RELX op zijn kooplijst, terwijl ABN AMRO liet weten brood te zien in Randstad. UBS beviel het aandeel Euronext aan. Macquarie sprak zijn enthousiasme over het aandeel ING uit, maar Société Générale werd juist wat terughoudender over die Nederlandse bank.

Verlies

De AEX-index eindigde donderdag met een verlies van 0,7 procent op 483,09 punten. De MidKap zakte 1,2 procent naar 685,96 punten. De graadmeters in Parijs en Frankfurt verloren tot 1,1 procent. Londen sloot vlak. De graadmeters in New York leverden tot 0,3 procent in.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg vrijdagochtend 0,1 procent naar 53,06 dollar. Brent werd ook een fractie duurder, bij 56,07 dollar per vat. De euro werd voor 1,0630 dollar verhandeld, tegen 1,0660 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag.