Nieuws/Financieel
1312936
Financieel

Fiat Chrysler krijgt ook tik in New York

NEW YORK (AFN) - De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag met verlies gesloten. Het aandeel Fiat Chrysler ging daarbij net als in Europa onderuit. De automaker wordt verweten sjoemelsoftware te gebruiken om emissietesten te manipuleren. Beleggers op Wall Street wogen verder andermaal de woorden die aanstaand president Donald Trump woensdag sprak. Anders dan gehoopt gaf hij niet al te veel prijs over het economische beleid waar hij voor staat.

De leidende Dow-Jonesindex sloot uiteindelijk 0,3 procent lager op 19.891,00 punten. Daarmee verdween ook de historische grens van 20.000 punten verder uit beeld. De brede S&P 500 verloor 0,2 procent tot 2270,44 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq speelde 0,3 procent kwijt tot 5547,49 punten.

Fiat Chrysler speelde op Wall Street ruim 18 procent kwijt. Autoriteiten beschuldigen het autobedrijf ervan sjoemelsoftware te hebben geïnstalleerd in circa 104.000 dieselwagens om zo de uitstoot van de voertuigen te verbloemen. In Milaan leverde Fiat Chrysler om die reden eerder op de dag al ruim 16 procent aan beurswaarde in. De automaker heeft zowel in New York als in Milaan een beursnotering.

Delta Air Lines

Ook branchegenoten als Ford (min 0,6 procent) en General Motors (min 1,2 procent) deden in het kielzog van Fiat Chrysler een stapje terug.

Delta Air Lines sloot 1,1 procent lager. De luchtvaartmaatschappij had ook in het laatste kwartaal van 2016 veel last van druk op de ticketprijzen. Net als in de voorgaande periodes daalde de omzet. Nieuwe loonafspraken met de piloten namen bovendien een flinke hap uit de winst.

Verder viel het verlies van zwaargewicht Apple (min 0,4 procent) op. De techreus wil naar verluidt zijn muziekdienst Apple Music uitbreiden met films en series. Het zou daarvoor al gesprekken hebben gevoerd met filmstudio's en tv-zenders. Amazon won 1,8 procent. De webwinkelgigant wil in de komende anderhalf jaar meer dan 100.000 banen creëren in de VS.

Euro

Energiebedrijf Hess leverde bijna 5 procent in, nadat het concern een miljardenafschrijving aankondigde over het vierde kwartaal. Wel kondigde het bedrijf aan de investeringen dit jaar te zullen opvoeren.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,6 procent naar 53,06 dollar. Brent werd 1,8 procent duurder bij 56,07 dollar per vat. De euro steeg naar 1,0622 dollar, tegen 1,0659 dollar bij het slot van de Europese beurzen.