Nieuws/Financieel
1313056
Financieel

Erdogan: lira-speculant is terrorist

De Turkse lira-munt kreeg donderdag steun van de Turkse president Erdogan, die speculanten vergeleek met terroristen en de Turkse centrale bank opriep deze handelaren de pas af te snijden.

Aandelen in Turkije zijn donderdag wereldwijd het sterkst gestegen in elf weken tijd. De Borsa Instanbul 100-index noteerde 2,6% stijging. De Turkse centrale bank zou bovendien overwegen de lira nog eens fors te steunen. Daarop steeg de munt 2% tegen de dollar.

Door de liquiditeit in de markt in de handel van de lira fors te beperken, zou de munt met de al ingezette steunmaatreglen moeten opleven.

Waardedaling

Woensdag zakte de lira opnieuw 4% in waarde tegen de euro en dollar, een nieuw dieptepunt sinds de coup in Turkije. In de eerste twee weken van dit jaar daalde de munt 10% in waarde.

De Turkse munt ging toen mee met opkomende markten die terrein verloren na de persconferentie van Donald Trump over zijn investeringsplannen.

Weing liquiditeit

Zakenbank Nomura plaatst de val in context: met minder liquiditeit beschikbaar voor valutahandelaren krijgt iedere gebeurtenis een grotere uitslag in prijzen.

Volg financieel nieuws direct met deze gratis app van DFT. Meld hier aan