Nieuws/Financieel
1313073
Financieel

Winstdaling Delta door deal met piloten

ATLANTA (AFN) - Luchtvaartmaatschappij Delta Air Lines heeft ook in het laatste kwartaal van 2016 veel last gehad van druk op de ticketprijzen. Net als in de voorgaande periodes daalde de omzet. Nieuwe loonafspraken met de piloten namen bovendien een flinke hap uit de winst bij de Amerikaanse samenwerkingspartner van Air France-KLM.

Delta rapporteerde donderdag een omzet over het vierde kwartaal van een slordige 9,5 miljard dollar (8,9 miljard euro). Dat is ongeveer een half procent minder dan een jaar eerder. Vooral op routes van en naar Europa en Azië stonden de opbrengsten onder druk.

De nettowinst daalde met ruim een derde tot 622 miljoen dollar. Delta sloot in december een nieuw loonakkoord met zijn vliegers. Omdat de afspraken met terugwerkende kracht gelden vanaf 1 januari, leidde dat in het vierde kwartaal tot een extra kostenpost van 475 miljoen dollar.

Historisch

Over heel 2016 zag Delta de omzet met 0,7 procent afnemen tot 32,7 miljard dollar. Onder de streep bleef 4,4 miljard dollar over, 3 procent minder dan in 2015. Ondanks de daling van de omzet en winst sprak Delta van ,,een historisch jaar''. Het wees erop dat de winst voor belastingen en eenmalige posten wel omhoog ging, naar 6,1 miljard dollar.

Voor de komende maanden voorziet Delta op zijn minst een stabilisering van de ticketprijzen. Het bedrijf blijft evenwel terughoudend met uitbreiding van de capaciteit zolang het geen overtuigend prijsherstel ziet. Daarbij speelt ook mee dat het op een stijging van de brandstofprijzen rekent. Afgelopen jaar profiteerde Delta nog flink van de goedkopere kerosine.