Nieuws/Financieel
1313156
Financieel

Beoogd FNV-voorzitter: problemen arbeidsmarkt aanpakken

Han Busker, kandidaat-voorzitter van de FNV.

Han Busker, kandidaat-voorzitter van de FNV.

De FNV wil de problemen op de arbeidsmarkt samen met de werkgevers in kaart brengen. ,,Als de werkgevers daar niet aan meewerken, komt er nooit een einde aan de vergaande flexibilisering. En dat is keihard nodig”, zegt kandidaat-voorzitter Han Busker in een gesprek met deze krant.

Han Busker, kandidaat-voorzitter van de FNV.

Han Busker, kandidaat-voorzitter van de FNV.

,,We moeten daarom samen met de werkgevers een goede analyse maken van de problemen op de arbeidsmarkt”, vervolgt Busker. Inmiddels hebben de eerste gesprekken al plaatsgevonden. ,,Maar het is nu hoogst tijd dat we doorpakken.”

Toenadering opmerkelijk

De oud-politieman is niet van plan om het sociaal akkoord overboord te gooien. ,,Maar veranderen hoort bij de tijd. We moeten niet bang zijn voor aanpassingen.”

De toenadering van de FNV richting de werkgevers is opmerkelijk, omdat de sociale partners in de periode onder oud-voorzitter Ton Heerts meerdere malen op ramkoers lagen. De tukker noemde de sommige werkgevers zelfs ‘de criminelen van de arbeidsmarkt’.

Doorgeslagen

Volgens Busker zal de doorgeslagen flexibilisering op de arbeidsmarkt ook dit jaar de nodige aandacht krijgen. ,,Daar gaan we bovenop zitten. Als ik de bedrijfskantines in ons land bezoek, merk ik dat de onzekerheid bij werknemers erg groot is.”

Busker is momenteel de enige kandidaat voor het voorzitterschap van de FNV. Eerst brengen de ruim een miljoen leden hun stem uit en moet het ledenparlement zijn fiat nog geven, maar dat lijkt slechts een formaliteit. Op 10 maart volgt de uitslag.

Lees hier het volledige (premium)artikel