Nieuws/Financieel
1313764
Financieel

AEX begint week met verlies

Aandelenbeleggers grepen maandag de dalende olieprijzen en het gebrek aan impulsen aan om winst te nemen. Vooral Aegon had het bij de Nederlandse hoofdfondsen moeilijk.

De AEX eindigde 0,4% in de min op 485,1 punten. De AMX ging 0,6% omlaag naar 689,5 punten.

Andere Europese beurzen hadden ook tegenwind. Parijs en Frankfurt lieten 0,5% respectievelijk 0,3% liggen.

De daling van de olieprijzen met meer dan 2% door de voortdurende stijging van het aantal boorplatforms in de VS drukte de beurzen. Beleggingsspecialist Roy van Santen (Lynx) schrijft de verliezen daarnaast aan winstnemingen toe. ,,De beurzen zijn in een maand tijd hard gestegen, voor de AEX was dat 45 punten. Het ontbreekt nu ook aan impulsen om de weg omhoog te vervolgen."

Vermogensbeheerder Jan-Willem Nijkamp van Fintessa constateert eveneens vermoeidheidsverschijnselen bij beleggers. ,,Zij blazen even stoom af en misschien zullen de beurzen zelfs een stapje terug doen. Zeker als de Amerikaanse banken vrijdag niet aan de hooggespannen verwachtingen weten te voldoen. Gemiddeld genomen wordt overigens een winstgroei van 3% voor de bedrijven in de S&P-500 voorzien. Dat is weliswaar het tweede achtereenvolgende kwartaal van verbetering na kwartalen na neergang, maar het groeipercentage houdt niet over."

Voor geheel 2017 ziet Nijkamp het wel vrij positief in. ,,De Amerikaanse economische cijfers worden steeds beter, met onder meer een bijna volledige werkgelegenheid en een sterke huizenmarkt. Ook in Europa gaat het de goede kant op. De vraag is wel hoe Donald Trump zich als president gaat opstellen en hoe de verkiezingen in onder meer Frankrijk zullen uitpakken."

De financiële instellingen hadden het in Europa zwaar, vanwege een rapport van Standard & Poor's. De kredietbeoordelaar verwacht dat de Europese Centrale Bank de rente de komende tijd laag houdt, ondanks de verwachte verdere toename van de inflatie.

Verzekeraar Aegon eindigde bij de Nederlandse hoofdfondsen met een min van 2,7% onderaan. ING zakte 1,4%.

Shell gaf onder invloed van de lagere olieprijzen 1,7% prijs.

NN Group was onder de financiële waarden met een winst van 1,1% een positieve uitzondering. Beleggers lijken tevreden met de aankoop van Delta Lloyd tegen een redelijke prijs.

Ahold Delhaize steeg 0,6%. De supermarktcombinatie is vandaag begonnen met het eerder aangekondigde aandeleninkoopprogramma van €1 miljard.

Bij de Midkappers eindigde PostNL met een min van 2,2% onderaan. Air France-KLM raakte 1,6% kwijt, ondanks gunstige cijfers over het passagiersvervoer. De Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij leed onder een winstwaarschuwing door Lufthansa en het uitblijven van een prognose door de Duitse concurrent voor 2017.

Eurocommercial Properties zakte 1,3%, na door Kempen van de kooplijst te zijn gehaald.

Flow Traders dikte 0,9% aan na een opwaardering naar 'neutraal' door zakenbank Kempen.

TomTom werd door beleggers 0,3% hoger gezet, gesteund door een koersdoelverhoging naar €10,20 door de Zwitserse bank UBS.

Wilt u weten waar de kansen en risico's liggen in 2017? Volg donderdagavond gratis het online seminar met beursexperts van ING en BlackRock.