Nieuws/Financieel
1313794799
Financieel

Hoge energieprijs duwt melkveehouders massaal naar zonne-energie

Amsterdam - De bereidheid onder melkveehouders om te investeren in zonnepanelen is door de hoge energieprijzen in een jaar tijd meer dan verdubbeld. Eén op de vier melkveehouders zegt hier geld in te willen steken.

Dat blijkt uit onderzoek van marktonderzoeksbureau AgriDirect onder 2500 melkveehouders. In 2021 zei nog 10% zijn staldaken vol te willen leggen met zonnepanelen.

Ruim 45% van de zuivelboeren zegt al gebruik te maken van zonnepanelen als alternatieve energiewinning. Daarmee is zonne-energie verreweg de meest populaire manier van duurzame energieopwekking in de agrarische sector.

Windmolens

Voor 9% van de melkveehouders is wind een goede alternatieve manier om energie op te wekken, waarmee de populariteit van de windmolen ook groeit in de zuivelsector. Van de melkveehouders maakt 3% nu al gebruik van windenergie.

Nieuwere vormen van alternatieve energieopwekking als aardwarmte en biogas zijn nog niet in opkomst. Slechts 1% maakt hier gebruik van. Wel stelt AgriDirect dat boeren vanwege de hoge energieprijzen eerder geneigd zijn over te stappen naar het opwekken van duurzame energie.