Nieuws/Financieel
1314088
Financieel

Meest gelezen op DFT

Blinde woede en brillenmarges

Ruzietjes, schulden en enorme marges bij brillenwinkels hielden DFT-lezers bezig afgelopen week.

Lezers werd de ogen geopend door een artikel over enorme marges bij brillenwinkels. Het prijkt op hoogste plaats in de top tien van meest gelezen DFT-artikelen. De prijzen van extra’s gaan zo vaak over de kop dat je er duizelig van wordt. Zo kost ontspiegelen al snel zes tientjes, terwijl de kostprijs 1 euro is, blijkt uit prijsopgaven van Chinese leveranciers en inkopers.

Toorn van Trump

In blinde woede met een bril van 900 euro op je neus? Misschien ben je dan nu net zo woest als Donald Trump die zich opwond over General Motors. De autofabrikant moet zijn in Mexico geproduceerde Chevy Cruz in Amerika maken, of een hoge invoerheffing betalen, gilde de nieuwbakken president op Twitter. Ook Toyota kreeg de toorn van Trump over zich heen. De Japanse fabrikant mag zijn Corolla voor de Amerikaanse markt niet in Mexico maken. Anders: invoerheffing.

Trump was niet de enige heetgebakerde politicus afgelopen week. Onze eigen minister Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) kon er ook wat van. De PvdA’ er in verkiezingsstand ligt in de clinch met Rabobank-econoom Barbara Baarsma die vindt dat zijn beleid populisme voedt. Asscher noemt Baarsma’s idee voor de arbeidsmarkt op zijn beurt een ‘gifpil’.

Ontmoedigd

Over de arbeidsmarkt gesproken: Uit een rapport van ING blijkt dat er nog altijd veel verborgen werkloosheid is. 300.000 mensen die thuiszitten door scholing en ziekte of gewoon ontmoedigd zijn. Wie wel werkt gaat er dit jaar maar een klein beetje op vooruit, blijkt uit gegevens van salarisverwerker ADP. Tweeverdieners profiteren het meest en eenverdieners met een gezin zijn door het afbouwen van de aanrechtsubsidie de klos.

Net als Air France KLM dat plots zijn schulden ziet groeien. Niet omdat het meer uitgeeft, maar omdat de luchtvaartmaatschappij operationele leaseverplichtingen van 7 miljard euro moet meenemen in de boeken. Een wijziging met veel gevolgen. Net zoiets als dat je telefoonabonnement met ‘gratis’ smartphone opeens een schuld is zeg maar. Omdat zo'n abonnement nu wordt gemeld als lening bij het Bureau Krediet Registratie (BKR), kan het een hobbel zijn bij een hypotheekaanvraag.

Moe

Het is om moe van te worden, net zo moe als Japanse werknemers die door de overheid naar huis zijn gestuurd omdat ze te hard werken. Misschien kunnen ze bijkomen in de nieuwe hotels van de Van der Valk-telgen. Die beloven een zacht bedje voor een zachte prijs.