Nieuws/Financieel
1315280
Financieel

Steenkool uit, uranium in

Uranium

Uranium

De afbouw van kolengebruik voor elektriciteitscentrales, heeft de vraag naar uranium als energiebron van kerncentrales vergroot.

Uranium

Uranium

Mijnen met uranium in Spanje, Rusland, Niger en Kazachstan heropenen of breiden uit, constateert dataverzamelaar Bloomberg.

In Europa heeft bovendien het fonds Berkeley Energia $100 miljoen geïnvesteerd in een uraniummijn in het Spaanse Salamanca. Vrijwel alle uranium daar diende tot voor kort als brandstof voor reactoren.

Afremmen

Overheden ondertekenden vorig jaar wereldwijd het milieuakkoord van Parijs. Dat moet de CO2-uitstoot drastisch afremmen, waarbij kolenverbruik als een grote vervuiler geldt. De deelnemende landen ontdekken tegelijkertijd dat er onvoldoende zon- en windenergie is om het hele jaar door huizen en fabrieken van stroom en warmte te kunnen voorzien.

Uranium in Spanje is makkelijk te winnen, het ligt vrijwel aan het oppervlak, soms slechts vier meter diep. Het kost volgens Bloomberg $13,30 per pond om het uranium te winnen, de spotprijs ligt rond een twaalf jaars dieptepunt van $18. Die combinatie is daarmee aantrekkelijk voor producenten.

Krapte

Volgens marktonderzoeker Cantor Fitzgerald zijn bovendien de jaren van overlopende voorraden en overproductie voorbij. In 2020 ontstaat krapte op de uraniummarkt, met prijsstijgingen als bijkomend effect.

Omdat driekwart van de productie uit minder veilig geachte regio’s als Rusland, Niger en Kazachstan komt, zullen volgens de producent Berkeley Energia veel Europese landen opteren voor een extra bron die binnen afstand op veilige grond ligt. Spaans uranium zou ideaal zijn. Het bedrijf verwacht al in 2019 winst te kunnen maken. Volg financieel nieuws direct met deze gratis app van DFT.nl