Nieuws/Financieel

Bewoners zorginstelling oververzekerd

Door Patricia Boon

Amsterdam - Bewoners van instelling die langdurige zorg ontvangen, betalen vaak honderden euro’s per jaar te veel aan hun zorgverzekeraar omdat ze oververzekerd zijn. Zorgverzekeraars, VGZ is de eerste, gaan klanten die te veel betalen, daarop wijzen.

Bewoners van een instelling waar ze langdurige zorg krijgen, vallen onder de Wet langdurige zorg. Dat houdt in dat de zorg die ze nodig hebben, door en in het instelling wordt verstrekt. Voor zorg die in het ziekenhuis wordt gegeven, moet wel worden betaald. Daarvoor dient een gewone basiszorgverzekering te zijn afgesloten.

„Een aanvullende verzekering is dus lang niet altijd nodig”, vertelt Dennis Verschuren van zorgverzekeraar VGZ, dat naar aanvullende tandverzekeringen van zijn klanten keek. „Dat kunnen we doen, omdat het sinds kort mogelijk is om de gegevens van de zorgkantoren te vergelijken met de gegevens van de zorgverzekering. Tot voor kort kon dat niet.”

Uit deze vergelijking kwam naar voren dat 8.000 klanten van VGZ ook een aanvullende tandverzekering hebben terwijl ze die dus niet nodig hebben. In november of december kunnen zij een brief van VGZ verwachten waarin melding wordt gemaakt dat zij dubbel zijn verzekerd en dat dat niet nodig is. „Deze mensen betalen al snel een paar honderd euro te veel.”

Wat zorgverzekeraar VGZ betreft is de brief een aftrap om álle mensen in Nederland die zijn oververzekerd, te waarschuwen. „Ons land telt 32 zorgkantoren. Elke verzekeraar is verantwoordelijk voor een aantal daarvan, in het geval van VGZ zijn dat er zeven. VGZ gaat de andere zorgverzekeraars op deze mogelijkheid attenderen. We hopen dan ook op een kruisbestuiving.”

Zorgverzekeraars Nederland (ZN), de koepelorganisatie van zorgverzekeraars, vindt het een goede en sympathieke actie. „Dit gaat om om dubbel verzekerd zijn en dat is zonde van het geld. Een goede zaak dat VGZ er zo bovenop zit”, laat een woordvoerder weten.