Nieuws/Financieel
1316822201
Financieel

'Akkoord universiteiten en Elsevier over publiceren artikelen'

Amsterdam - De Nederlandse universiteiten hebben met uitgever Elsevier een overeenkomst voor vijf jaar gesloten over de openstelling van wetenschappelijke informatie. Het akkoord verandert de regels van het wetenschappelijk publiceren fundamenteel, meldt Trouw.

Volgens de hoogste baas van Elsevier, Kumsal Bayazit, is de overeenkomst uniek in de wereld. Elsevier behoort tot de grootste uitgevers van wetenschappelijke vakbladen ter wereld.

Wetenschappelijke uitgevers kunnen hoge abonnementsprijzen rekenen voor hun tijdschriften, omdat het voor wetenschappers van levensbelang is erin te publiceren. Steeds meer tijdschriften worden echter open access, wat betekent dat wetenschappers niet meer hoeven te betalen om ze te lezen. Van de grote uitgevers heeft Elsevier zich het langst verzet tegen deze ontwikkeling.

In de nieuwe overeenkomst met de Nederlandse universiteiten is nu een streven vastgelegd naar 100 procent open access. Dat betekent dat Nederlandse wetenschappers toegang krijgen tot de tijdschriften van Elsevier en dat de resultaten van hun werk voor iedereen toegankelijk zijn. De overeenkomst spreekt zelfs van open science. Daarin worden niet alleen publicaties opengesteld maar wordt ook wetenschappelijke data gedeeld.