Nieuws/Financieel
1319302
Financieel

'Toenadering Unilever verrassend'

AMSTERDAM (AFN) - De toenadering van Unilever door het Amerikaanse voedingsmiddelenconcern Kraft Heinz komt enigszins uit de lucht vallen. Toch is een combinatie van de twee bedrijven goed voor te stellen. Dat zeggen analisten over de avances van Kraft Heinz met de onder meer in Amsterdam genoteerde producent van verzorgingsproducten- en levensmiddelen.

Kraft Heinz zegt een uitgebreid eerste voorstel op tafel te hebben gelegd. Volgens analist Joost van Beek van Theodoor Gilissen zal het concern gesteund door investeerders 3G en Berkshire Hathaway Unilever na een eventuele overname mogelijk willen opsplitsen. ,,Ik kan me goed voorstellen dat dat uiteindelijk de bedoeling zal zijn." Ook benadrukt Van Beek dat het pas om een eerste bod gaat en dat de combinatie van de bedrijven valt te rechtvaardigen.

Collega Robert Jan Vos van ABN AMRO was evengoed verrast door de ,,moedige stap" van het kleinere Kraft Heinz. ,,Ik zie Unilever niet als prooi, maar meer als een partij die zelf overnames doet." Daarmee is het volgens Vos logisch dat Unilever niet van een dergelijke poging is gediend.

Bescheiden overlap

Wel legt Vos uit dat de overlap tussen de bedrijven bescheiden is. Maar ook dat een eventueel samengaan een groot conglomeraat maakt, terwijl investeerders in Unilever meer dan eens om specialisatie hebben geroepen. ,,Daarover is Unilever best wel om bekritiseerd. Ik ken de plannen achter de toenadering van Kraft Heinz echter niet", aldus Vos.

Volgens kenners van Churchill Capital zou er voor 4 miljard pond aan kostensynergieën aangestipt kunnen worden bij een samengaan. De analisten berekenen dat uit de voordelen die er behaald werden toen Kraft en Heinz samen gingen. Susquehanna denkt dat, mocht een deal toch doorgaat, Kraft Heinz waarschijnlijk de huishoudelijke- en verzorgingsproducten van Unilever zal desinvesteren.

Aandeel

Analisten wijzen wel op mogelijke bezwaren van mededingingsautoriteiten rond de deal. Verder moet Kraft Heinz uiterlijk 17 maart laten weten of het een vast voornemen heeft om een bod uit te brengen op Unilever, of dat toch niet van plan is. Dan volgt een afkoelingsperiode.

Het aandeel Unilever maakte, nadat Kraft Heinz bevestigde een toenaderingspoging te hebben gedaan, een koerssprong in de AEX. Het aandeel eindigde de handelsdag meer dan 13 procent hoger op 44,80 euro, de hoogste koers ooit. Dat is omgerekend een aandelenkoers van 47,54 dollar, waar Kraft Heinz 50 dollar per aandeel bood.