Nieuws/Financieel
1319319
Financieel

Unilever wijst bod Kraft Heinz van €130 miljard af

Voedings- en wasmiddelenreus Unilever staat niet helemaal afwijzend tegen een beter bod van het Amerikaanse Kraft Heinz. Dat legde eerder €130 miljard op tafel. Kraft Heinz bevestigde na afwijzing van het eerste bod zijn overnamepoging door te willen zetten.

Er is in eerste instantie €49,61 per aandeel geboden. Dat is deels in cash, deels in aandelen van het nieuwe te vormen bedrijf.

Die prijs ligt 18% boven de slotkoers van donderdag. Daarmee zou Unilever €130 miljard ($143 miljard) waard zijn.

Het zou de grootste overname in de geschiedenis worden.

Unilever vindt het ongevraagde bod te laag. Het bestuur spreekt in een reactie van 'fundamentele onderwaardering' van het bedrijf door dit bod.

Daarnaast meldt het concern 'geen voordelen, financieel noch strategisch' te zien voor zijn aandeelhouders. Dat wordt ondersteund door veel analisten.

Maar er is door Unilever niet gesteld dat het afziet van nieuwe gesprekken, die Kraft Heinz zegt te willen optuigen. Een tweede bod moet voor 17 maart binnen zijn.

Kraft Heinz begon de toenadering met private equityfirma 3G en sterbelegger Warren Buffett, persoonlijk goed voor $75,3 miljard. Deze topman van Berkshire Hathaway zou vooral bij de financiering van de overname willen helpen. Buffett en 3G bezitten samen 51% van Kraft Heinz.

Het Brits-Nederlandse Unilever met 168.000 werknemers had, tot het bekend worden van de overnamewens van Kraft Heinz met 42.000 personeelsleden, een marktwaarde van €128,6 miljard. Vorig jaar boekte het een omzet van €52,7 miljard.

Hoger bod verwacht

Het onverwachte bod zorgde vrijdag direct voor een toestroom van beleggers naar Unilever. Zij verwachtten op basis van de koersstijging kennelijk dat het Kraft Heinz-concern meer gaat bieden.

Unilever steeg daarop tot 12%. Maar ook Kraft Heinz won 8% bij beursopening in de Verenigde Staten. Sectorgenoten Danone en Reckitt Beckinser dikten met rond 3,5% aan.

Analist Corné van Zeijl van vermogensbeheerder Actiam noemt de kans groot dat het kleinere Kraft Heinz na een overname bij Unilever de wasmiddelenproducten Dove, Andrelon, Badedas en Axe afstoot. Het zou vooral interesse in de voedelactiviteiten hebben.

Het met schulden overladen concern zelf voert naast Kraft en Heinz tientallen voedselmerken. Daaronder Philadelphia-smeerkaas, Honig en Jell-O. De sauzen van Calvé en Hellmann's komen bij een overname onder een dak bij ketchupmaker Heinz.

Die overname kan direct politieke implicaties krijgen, in Nederland en het Verenigd Koninkrijk, aldus zakenbank Berenberg. Premier Rutte, zelf ooit werkzaam bij het concern, meldde vrijdagmiddag voor een reactie eerst meer details te willen.

'Voortgaande gesprekken'

Kraft Heinz had voorbeurs een marktwaarde van €106 miljard. Het bedrijf ging donderdag nog fors achteruit op de beurs. Het  concern met 42.000 werknemers zag zijn vierdekwartaalcijfers tegenvallen, de Heinz-ketchup bijvoorbeeld verloor onder meer 5% omzet.

Volg hier Unilever op de beurs