Nieuws/Financieel
1319329
Financieel

Goud, goede tijden slechte tijden

Nu 2017 vordert, zijn er een paar opvallende ontwikkelingen gaande. Het vertrouwen in aandelen houdt aan, Trump wordt steeds extremer en Goud alsook USD stijgen in waarde. Hoe kan dit tegelijk en wat heeft uw voorkeur?

De VS lijkt er steeds meer op te vertrouwen dat naarmate de ambtstermijn van Trump langer duurt des te meer beloftes ook wel ingelost zullen worden. Positief of negatief, er zijn vele beloftes gemaakt en de fantasie plakt daar al gauw nog een paar aan vast als je niet uitkijkt. Voor je het weet praten we over een muur in de oceaan of zo. Het kan in ieder geval gekker dan we dachten, dat hebben we inmiddels geleerd. Echter, niet alles is eenduidig en zeker niet alles draagt bij aan een goed beleggingsklimaat. Tussendoor staan de koersen nog steeds all time highs aan te tikken in de VS.

Één van de verwachtingen is die van de fiscale maatregelen voor bedrijven. Tientallen procenten zou het schelen op de waarde van de bedrijven in de VS. Dat was een leuk verhaal maar inmiddels staan koersen ook een stuk hoger sinds de aankondiging van het voornemen. Puur op de verwachting van het onbekende dus. Dat lijkt momenteel de grote overtuigende kracht om de koersen op all time highs te kunnen rechtvaardigen. “Good point, very good point, fantastic, great great” op z;n Trumps maar is het ook zo? En is het effect er nog wel als je er al zo lang op wacht en er een voorschot of tig op hebt genomen?

Er zijn ook steeds meer mensen die uitspreken dat Trump z’n verhaal op z’n minst zorgwekkend is. De verschillende vormen van gekkigheid zijn al aan ons gepresenteerd, denk daarbij aan Nordstom vs Ivanka tot aan de Flynn kwestie en alles wat daar tussenin ligt. Nu kunnen we dat fake nieuws en aandachttrekkerij noemen, maar er is toch iets buitengewoons gaande. Bijvoorbeeld gisteren, 16 feb tijdens zijn persconferentie, heb ik Trump zo vaak Hillary horen zeggen dat ik de tel ben kwijt geraakt. En hij was niet echt vriendelijk. Ik ben me gaan afvragen waar ie het nou over had, en waarom eigenlijk? De strijd is al gestreden en er worden toch andere zaken van hem verwacht. Het leek sterk op een persconferentie van voor de verkiezingen. Dat is alleen het fenomeen van “Hillary-bashen” wat ik nu benoem. Er was uiteraard meer met dezelfde toonzetting, grenzend aan waanzin of iets wat wij klootjesvolk-mensen niet schijnen te begrijpen. De NOS heeft daar een mooie samenvatting van gemaakt.

Tijdens deze periode van stijgende aandelen en toenemende spanningen in het politieke landschap zien we goud al een tijdje stijgen. De koersen zijn in de afgelopen 2 maanden zo’n 1000USD gestegen en er wordt best veel gezegd en geschreven dat er meer in zit.

 

De bodem werd tegen de kerst aan bereikt en de grote glijpartij vanaf 1300 USD neerwaarts correleert met de verkiezingsdatum van Trump. De daling was een tijdelijke daar het een test betrof van de eerder gebroken dalende trend. Dat valideert de uitbraak en geeft de kopers moed. Nu is het eerste koersdoel op 1300 USD gesteld maar het ligt eigenlijk in de verwachting dat dit een lange termijn draai betreft. Bij analyse van deze grafiek waarbij je de context niet zou kennen zou je moeten concluderen dat 1400USD uiteindelijk zal lonken. Wanneer we dat afzetten tegen een verwachting dat de USD verder zal aansterken geldt dat het dus best apart is dat Goud en USD verwacht worden te stijgen. Dat zou of duiden op stijgende inflatie wat de hoge aandelenkoersen niet tegenwerkt of toename van spanningen. Voorlopig is het allebei naar mij idee. Zo denken de Amerikanen erover.

De conclusie is in ieder geval dat het voorlopig lekker samen kan, waarbij ik de meeste zorgen over de aandelen heb. Waarom? Simpel, all time highs geven moeilijk houvast en een correctie is zo gestart. De andere twee Goud en zelfs de USD hebben nog een eind te gaan voor dat probleem zich voor kan doen. Welke heeft mijn voorkeur? Als Europeaan ook beide vanuit de valutahedge gedachte. Maar als ik er echt één op koerspotentie moet uitkiezen dan Goud. For better or for worse, want het doet het bij inflatie alsook bij angst en onzekerheid erg goed. Wat prefereert u? Dat was het voor deze week, prettig weekend voor nu. Volg @TradeIdee voor het hoe, wat en wanneer van de financiële markten tussen mijn columns in.