Nieuws/Financieel
1319469
Financieel

'Cijfers Vopak stellen teleur'

AMSTERDAM (AFN) - De brutowinst (ebitda) van Vopak in het vierde kwartaal is flink achtergebleven bij de verwachtingen. Dat concluderen analisten van KBC Securities, ING en Theodoor Gilissen vrijdag in een reactie op de kwartaal- en jaarcijfers van het tankopslagbedrijf.

Vopak meldde een ebitda van 197,6 miljoen euro in de laatste drie maanden van 2016. Dat was aanzienlijk onder de gemiddelde verwachtingen van analisten (207,7 miljoen euro). Vopak verwacht voor dit jaar een ebitda die niet boven het niveau van 2016 (822 miljoen euro) zal uitkomen terwijl door de bank genomen werd gerekend op 841 miljoen euro.

Die bezettingsgraad, die voor een groot deel verantwoordelijk is voor de inkomstenstroom van Vopak, bleef ook iets achter bij de verwachtingen en zakt dit jaar mogelijk verder weg tot 90 procent, benadrukt Jos Versteeg van Theodoor Gilissen. ,,In het afgelopen jaar lag de bezetting op 93 procent en in 2015 op 92 procent. Een daling naar 90 procent is een flinke vermindering."

Bescheiden

Vopak stelde een dividendverhoging van 5 procent naar 1,05 euro per aandeel voor. ING noemde dat ,,bescheiden", Theodoor Gilissen sprak van een ,,meevaller" die kan voorkomen dat de koers al te ver wegzakt.

KBC hanteert een hold-advies met een koersdoel van 42 euro. ING houdt vast aan zijn buy-advies met 52,50 euro als koersdoel. Theodoor Gilissen heeft Vopak op ,,niet-aanbevolen". Het aandeel zakte tegen 12.00 uur 8,4 procent tot 38,27 euro en was daarmee veruit de grootste daler in de AEX. Vopak kende tevens zijn grootste 'intraday' daling van het aandeel sinds augustus 2015.