Nieuws/Financieel
1319538
Financieel

Vopak en Aegon in schijnwerpers op Damrak

AMSTERDAM (AFN) - De AEX-index in Amsterdam staat vrijdag voor een rustige opening. Verzekeraar Aegon en tankopslagbedrijf Vopak openden de boeken en weten om die reden in de AEX-index de aandacht op zich gericht. Ook kleinere fondsen als Acomo en Nedap staan om die reden op het Damrak in de belangstelling. De macro-economische agenda is nagenoeg leeg.

Aegon kende een sterk slotkwartaal van 2016 waarin het een flinke winst boekte, tegen een stevig verlies een jaar eerder. De verzekeraar deed vooral goede zaken in Amerika. Daarbij profiteerde Aegon van lagere claims, een hogere rente en een succesvolle kostenbeheersing.

Vopak verwacht dit jaar ongeveer op dezelfde voet verder te gaan als in 2016. Dat betekent dat de bezettingsgraad minimaal op 90 procent blijft. Verder zal de brutowinst (ebitda) die van vorig jaar niet overtreffen. Ook meldde het bedrijf dat het met zijn lokale partner Reatile Chemicals de tankopslagactiviteiten in Zuid-Afrika uitbreidt.

Recordwinst

De Nederlandsche Apparatenfabriek, zoals Nedap voluit heet, sloot het afgelopen jaar af met meer winst op een hogere omzet. Voor Amsterdam Commodities (Acomo) gaat 2016 de boeken in als het jaar waarin een recordwinst werd geboekt. Vooral het laatste kwartaal waren de prestaties volgens de handelaar in specerijen, noten en thee sterk in vergelijking met een jaar eerder.

In Frankfurt zal verzekeraar Allianz in de schijnwerpers staan, nadat het flink meer winst maakte. Het financiële concern presenteerde zijn eerste aandeleninkoopprogramma ooit en voerde het dividend op. Ook de biedingsstrijd rondom farmacieconcern Stada Arzneimittel zal voor reuring rond dat aandeel zorgen.

Graadmeters

De AEX-index sloot donderdag 0,5 procent lager op 493,98 punten. De MidKap zakte 0,3 procent tot 719,79 punten. De graadmeters in Frankfurt, Parijs en Londen sloten tot 0,5 procent in de min. De aandelenbeurzen op Wall Street maakten pas op de plaats.

De prijs van Amerikaanse olie stond voorbeurs 0,2 procent hoger op 53,48 dollar per vat. Brent werd 0,3 procent goedkoper tot 55,81 dollar per vat. De euro werd verhandeld voor 1,0673 dollar, tegen 1,0669 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag.