Nieuws/Financieel
1319543
Financieel

Arrestatiebevel topman Samsung

Jay Y. Lee

Jay Y. Lee

Topman Jay Y. Lee van het Zuid-Koreaanse techbedrijf Samsung zal zich officieel voor de rechter moeten verantwoorden voor zijn daden. Vrijdagochtend werd in Seoul een arrestatiebevel uitgegeven waarin Lee wordt verdacht van omkoping, verduistering en betrokkenheid in een groot corruptieschandaal dat de positie van president Park Geun-hye doet wankelen.

Jay Y. Lee

Jay Y. Lee

Lee zat al vast in afwachting van de beslissing van de rechter. Eerder verzocht de aanklager om het arrestatiebevel, omdat Lee steekpenningen van totaal ruim 36 miljoen dollar heeft betaald aan een vriend van Park, Choi Soon-sil.

Lee zou topbestuurders van Samsung onder meer hebben opgedragen om dubieuze organisaties te financieren die werden gerund door de vertrouweling van president Park. Hij zou daar naar verluidt politieke en zakelijke gunsten voor terug hebben gekregen. Hij is de eerste topman van het Koreaanse bedrijf die van criminele daden wordt beschuldigd. Eerder werd een verzoek om Lee te arresteren nog afgewezen.

Het verzoek om topman Park Sang-jin van Samsung Electronics, tevens hoofd van de Koreaanse Hippische Sportfederatie, te arresteren, werd door de rechter verworpen.

De arrestatie van Lee zorgt voor gezichtsverlies van Samsung, een van de grootste elektronicabedrijven ter wereld met $177 miljard omzet. Mogelijk duurt het nog achttien maanden voordat het tot een proces komt. Samsung heeft altijd ontkend dat het de president heeft proberen om te kopen. Lee is sinds zijn vader in 2014 in het ziekenhuis werd opgenomen de de facto leider van het concern.

De aanklager van het Zuid-Koreaanse Openbaar Ministerie is van plan de aanklacht tegen topman Lee uit te breiden. Lee wordt al verdacht van omkoping, verduistering en betrokkenheid in een groot corruptieschandaal. De nieuwe aanklacht heeft betrekking op het proces rondom benoemingen in de top van Samsung. Lee zal daarover zaterdag worden ondervraagd.

Misbruik positie

De vriendin van president Park Geun-hye zou misbruik van haar vertrouwenspositie hebben gemaakt en werd de spil in een breder corruptieschandaal dat Park in grote politieke problemen bracht. 

Het bedrijf Samsung stond al onder druk. De Zuid-Koreaanse grootmacht werd vorig jaar geraakt door problemen met zijn batterijen in de Galaxy 7S-smartphone. Die vatten plotseling vlam. De concurrent van Apple waarschuwde in januari voor een moeizaam jaar.

Samsung, waar bijna een half miljoen mensen werken, begon als handelsonderneming in 1938 en stapte vervolgens in allerlei zaken zoals elektronica in de jaren zestig, bouw- en scheepsbouw in de jaren zeventig en in de industrie.

Invloed in politiek

Het bedrijf verdient nu het meest met de producten van Samsung Electronics. Samsung is van grote invloed op de Zuid-Koreaanse politiek.

Het bedrijf speelde een sleutelrol in de razendsnelle economische groei van het land sinds 1953, dat 'het wonder aan de Han-rivier' wordt genoemd.

Naar verwachting noteert het aandeel Samsung in de Aziatische handel fors lager.