Nieuws/Financieel
1319987
Financieel

Getapt bier helpt AEX dicht tot 500

De Amsterdamse beurs is woensdag geopend door BE Semiconductor Industries. Het bedrijf heeft de award voor Best Performer AMX 2016 toegekend gekregen van Euronext Amsterdam.

De Amsterdamse beurs is woensdag geopend door BE Semiconductor Industries. Het bedrijf heeft de award voor Best Performer AMX 2016 toegekend gekregen van Euronext Amsterdam.

De Amsterdamse beurs vervolgde woensdag de weg omhoog. Daarmee kreeg de AEX de grens van 500 punten steeds dichter in zicht. Het enthousiasme over de prestaties van Heineken gaf steun aan de handel. Ook ABN Amro droeg met sterk meevallende kwartaalcijfers een positief steentje bij. In de Midkap blonk Flow Traders uit.

De Amsterdamse beurs is woensdag geopend door BE Semiconductor Industries. Het bedrijf heeft de award voor Best Performer AMX 2016 toegekend gekregen van Euronext Amsterdam.

De Amsterdamse beurs is woensdag geopend door BE Semiconductor Industries. Het bedrijf heeft de award voor Best Performer AMX 2016 toegekend gekregen van Euronext Amsterdam.

De AEX-index eindigde met een winst van 0,4% dicht tegen het hoogste niveau van de dag bij een stand 496,66 punten, een verdere aanscherping van de piek sinds augustus 2015. De AMX-index koerste 0,7% opwaarts bij 721,79 punten.

De Duitse DAX, en de Franse CAC-40 trokken ook een eindsprintje en klommen 0,3% en 0,7%.

De bevestiging van de Amerikaanse president Donald Trump dat een indrukwekkend belastingplan er op korte termijn aan zit te komen, wakkerde de koopbereidheid van beleggers in de late middaghandel nog wat verder aan.

Stan Westerterp, vermogensbeheerder bij JNVB, benadrukt dat de uitlatingen van Fed-president Janet Yellen over een verbetering van het Amerikaanse economische plaatje de voorgaande dag in combinatie met de flink aantrekkende inflatie in de VS de deur verder open hebben gezet naar een spoedige renteverhoging door de Federal Reserve (Fed). "De Fed zal echter niet al te agressief de rente gaan verhogen gelet op de enorme schuldenberg in Amerika."

Verder wijst Westerterp er op dat het cijferseizoen voor bedrijven overwegend positief verloopt. "Eerder deze week liet Randstad al nette cijfers zien. De resultaten Heineken en ABN Amro werden ook goed ontvangen. De gang van zaken bij het bedrijfsleven is voor beleggers toch het belangrijkst om te volgen."

De vermogensbeheerder van JNVB is na de recente opmars van de koersen beducht voor een correctie die op de loer ligt. "Het risico dat het nabije belastingplan van  Trump gaat tegenvallen, is zeer groot doordat beleggers daar al ruimschoots op hebben voorgesorteerd. " 

Heineken smaakmaker

Bij de Nederlandse hoofdfondsen doken beleggers op Heineken na de goede cijfers met een sprint omhoog naar 3,7%  tot gevolg. De resultaten van het bierconcern  werden gestuwd door een sterke organische groei (+5%). Aziatische markten zijn de grote trekker, aldus ING. Degroof PeterCam gaf een koopadvies.

ABN Amro kreeg ook de handen op elkaar vanwege meevallende resultaten en zag de koers 2,6% aantrekken. Het bankconcern boekte opnieuw een sterke winststijging. Volgens KBC profiteert de bank van lagere risicokosten op rente. De resultaten zijn volgens de analisten beter dan verwacht. Aegon was ook in aardige doen en kreeg er 1% bij.

Zwaargewicht Unilever pluste 1,2%, concurrent Danone kondigde een grote kostenbesparing aan. Arcelor Mittal (+1,9%) voegde zich eveneens bij de koplopers. 

AkzoNobel daarentegen werd van de hand gedaan en liet 2,3% liggen. De resultaten kwamen onder druk, aangejaagd door lagere prijzen van concurrenten. Kosten voor grondstoffen zullen stijgen, waarschuwde het chemie- en verfbedrijf.

DSM stond eveneens onder druk met een koersverzwakking van 1,7%. Het chemiebedrijf boekte meer winst, bij stijgende omzetten, maar beleggers waren sceptisch. Kepler Chevreux noemde alle cijfers toch grotendeels in lijn met verwachtingen. Evercore ISI gaf een koopadvies, zijn eerste.

Randstad gleed 1,9% terug na het enthousiasme over de resultaten van de uitzender een dag eerder.

In de midkap had FlowTraders de wind stevig in de rug met een koerssprong van 4,1%. Eerder op de dag was de winst nog veel groter. De flitshandelaar liet weten vorig jaar geen dag negatieve resultaten te hebben behaald, in etf's al sinds 2014. PostNL boekte een winst van 1,7%. Voor IMCD hadden beleggers 2,5% meer over.

Vastned bungelde onderaan met een verlies van 3,8%.  De stevige afboeking van het vastgoedfonds op zijn winkels in Turkije viel in slechte aarde. 

Bij de smallcaps ging Wessanen in de uitverkoop met een aderlating van 7%.  De vierdekwartaalomzet met 10% viel tegen luidde het oordeel van KBC, net als Kepler Chevreux. Degroof Petercam zette het aandeel op 'reduce'.

Vastgoedfonds NSI meldde zijn Nederlandse winkels kwijt te willen en werd 1,3% lager gezet. Maar ING voorziet een betere strategie.

Detacheerder DPA profiteerde (+2,4%). Beleggers zagen dat Janivo Beleggingen zijn hele belang in de groep heeft verkocht.

Euronext viel na een hoger begin 1,2% terug. Morgan Stanley overziet dat het beursbedrijf op koers ligt om zijn doelen te bereiken. Euronext kondigde ook een samenwerking met een Amerikaanse fintechbedrijf aan.

Softwareleverancier Tie Kinetix afgestraft na een omzetdaling en duikelde 8,1%.

Volg koersen van je aandelen direct met deze gratis app van DFT