Nieuws/Financieel
1320020
Financieel

In de Verenigde Staten is een vrouw maar liefst 2 miljoen dollar kwijt geraakt aan datingfraude. Dat maakte de FBI bekend.

Het slachtoffer leerde haar 'liefde' kennen via Facebook. De vrouw, in de 50, met een zeer slecht huwelijk en emotioneel kwetsbaar, was een makkelijk slachtoffer. Een man die zich Charlie noemde maakte contact via een onschuldig lijkend chatberichtje.

Volgens de FBI gaan bendes, vaak afkomstig uit Nigeria, via sociale media gericht op zoek naar kwetsbare, vaak oudere vrouwen die gescheiden of weduwe zijn.

De informatie die de slachtoffers zelf op internet hebben gezet wordt gebruikt om het slachtoffer vervolgens te manipuleren en te bewegen om geld over te maken. Zodra dat is gelukt worden persoonsgegevens geplaatst op een zogenaamde 'sucker list' en gedeeld in het criminele circuit.

Ook in Nederland komt datingfraude veelvuldig voor. Net als in de Verenigde Staten waarschuwen instanties nooit geld over te maken aan iemand die je niet kent. Op de website van de FBI zijn de ervaringen van de vrouw in audio te horen.