Nieuws/Financieel
1320124
Financieel

'Lagere risicokosten helpen ABN AMRO'

AMSTERDAM (AFN) - De resultaten van ABN AMRO zijn beter dan verwacht. Volgens analisten van KBC Securities helpen de lagere kosten voor slechte leningen en beter dan verwachte rente-inkomsten de bank vooruit. Ook de winstmarges vielen hoger uit dan geraamd. Analisten van ING spraken van een ,,rommelige set" resultaten, waarbij de winst hoger uitviel dan verwacht.

De nettowinst van ABN in het vierde kwartaal viel met 333 miljoen euro veel hoger uit dan waar analisten gemiddeld van uitgingen. Ook de kapitaalbuffer van de bank was volgens de KBC-analisten beter dan voorzien. Zo hoefde ABN onder meer minder af te schrijven op bijvoorbeeld slechte leningen.

Wel benadrukt KBC dat de operationele kosten hoger uitvielen dan waar rekening mee werd gehouden. Dit werd vooral veroorzaakt door hogere eenmalige kosten. Zo moesten er tientallen miljoenen extra opzij worden gezet in verband met de compensatieregeling van gedupeerde mkb'ers met een rentederivaat. Ook heeft ABN een voorziening van 47 miljoen euro getroffen voor het vergoeden van slachtoffers van fouten bij creditcardpoot International Card Services (ICS).

Stempel

De vele eenmalige posten waren voor ING reden het stempel rommelig op de cijfers te plakken. De kosten voor ICS vielen volgens de bank wel hoger uit dan voorzien. Met de onderliggende winst wist ABN juist weer positief te verrassen.

Het dividend over 2016 komt met 0,84 euro per aandeel even hoog uit als KBC had verwacht, maar hoger dan waar de kenners van ING van uitgingen.

Advies herzien

Voor Theodoor Gilissen zijn de resultaten van de bank reden om het huidige advies 'niet aanbevolen' op het aandeel te herzien. De zakenbank wijst vooral op ,,het voortgaande herstel" en het ,,aantrekkelijke dividendrendement" van circa 4 procent. Verder benadrukken de marktvorsers dat bij Corporate Banking de winst van een ,,bedroevend laag niveau" van 24 miljoen euro in het vierde kwartaal 2015 steeg naar 150 miljoen euro in het afgelopen kwartaal.

KBC handhaafde zijn hold-advies met een koersdoel van 23 euro. ING hanteert een koopadvies met een koersdoel van 22,50 euro. Het aandeel ABN noteerde woensdag omstreeks 11.30 uur 3 procent in de plus op 22,35 euro, in een licht positieve AEX.